Novi superjunaci: Strip u kojem osobe s invaliditetom spašavaju svijet

Ideja o superjunacima s invaliditetom potekla je od Dana Whitea, oca djevojčice Emily koja je rođena sa spina bifidom

Dan White sa suprugom Aimee i kćerkom Emily

Stan Lee iz Marvela podržava Dana Whitea iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je stvorio tim superjunaka za svoju kćer sa spina bifidom

"Imamo stalne nesuglasice oko toga tko je bolji: Superman ili Spiderman", kaže Dan White, misleći pritom na razgovore sa svojom desetogodišnjom kćeri – i inspiracije za superjunake - Emily.

"Kažem joj: 'Superman ima toplinske zrake, rendgenski vid i snagu.' Ona kaže: 'Da, ali Spider-Man ima bolje odijelo.'" On se nasmije. "Nemam odgovor na to."

Razgovarajte s 44-godišnjim Whiteom i već za nekoliko minuta izbija njegov entuzijazam za dvije stvari: Emily (ili "problema u boci", kako ju on zove), koja je rođena sa spina bifidom, i superjunacima.

Do prošle godine, White je bio zaposlen kod trgovca električnom opremom, a na svojim je crtežima radio isključivo u slobodno vrijeme. On je sada umjetnik s punim radnim vremenom i uskoro će pokrenuti svoj vlastiti strip, „Odjel Sposobnosti“, o timu superjunaka s invaliditetom koji spašavaju svijet - a predvodi ih Emily u svojim letećim invalidskim kolicima.

Likovi iz stripa su predstavljeni na posebnom događaju u Hamleysu u Londonu 26. lipnja. Trgovina igračaka je u tu svrhu ustupila tri kata kako bi ugostili očekivanih 300 obožavatelja, uključujući i paraolimpijku Hannah Cockroft. Među obožavatelje Whiteovih likova ubrajaju se i radiotelevizijska voditeljica Zoe Ball i Dame Tanni Grey-Thompson. One se, zajedno sa Cockroft, također pojavljuju u stripu.

Kao znak da čak i veće stvari mogu tek doći za Whitea, njegovi strip junaci sada su uhvatili pozornost Stan Leeja, pisca stripova, urednika i izdavača, čovjeka iza Marvelovih junaka, poput Spider-Mana, X -Mena, Iron Mana, Thora i Hulka. On je bio u kontaktu s Whiteom, te je izrazio želju da podrži strip seriju kada bude objavljena.

"To je nevjerojatno", kaže White. "Zbog interesa najkreativnijeg, sjajnog, globalno poznatog kreatora stripova i superjunaka za ovaj projekt, invalidnost konačno ima svog kreativnog prvaka."

Da bi objasnio kako je došao do ovoga, White ukazuje na dan kada je, tada trogodišnja Emily dobila svoja prva invalidska kolica. U želji da pokaže svojoj kćeri i druge osobe s invaliditetom s kojima se može poistovjetiti, listao je televizijske kanale s njom. "Ali nije bilo ničega", kaže. "Neke obrazovne stvari, ali ništa zabavno. Nitko kao oni, uvijek samo 'osoba u invalidskim kolicima'. Pa sam učinio nešto po tom pitanju. "

Iz svoje dnevne sobe u Hampshireu, White je počeo razvijati strip likove - od Pawsyja, geparda iz londonskog zoološkog vrta s hi-tech protezama za trčanje, do Claypolea, genijalnog znanstvenika s bijelim štapom i psihičkim moćima - i objavio njihove slike na Facebook stranicama dobrotvornih udruga za osobe s invaliditetom. Na kraju, jedna je odgovorila - Strongbones, dječja dobrotvorna zaklada koja pruža financijsku pomoć djeci oboljeloj od bolesti krhkih kostiju, raka kostiju, i drugih bolesti kostiju – i, kako White kaže, s njihovom podrškom, "stvar je eskalirala".

"To je nevjerojatno", kaže White. "To mijenja igru - ne samo za strip, nego za invaliditet općenito."

"Dan je tako entuzijastičan oko ovoga, jer vidi pozitivan potencijal koji to može donijeti", kaže Grey-Thompson. "Jako je važno da djeca s invaliditetom mogu u medijima vidjeti ljude koji pomalo izgledaju kao oni, tako da mogu vidjeti sve stvari koje imaju mogućnost učiniti."

To je nešto što je očito vodilo Whitea. On ne samo da želi proizvesti vjerodostojan strip koji će prigrliti ljubitelji žanra, nego također želi stvoriti nešto što će "malo nagristi" postojeću isključenost osoba s invaliditetom.

Razvijajući strip, White je dovodio talentirane osobe s invaliditetom, pa je tako zamolio Bradleya Daviesa - umjetnika s neurološkim invaliditetom - da dizajnira svemirski brod za negativca. Emily je smislila Azzija - nazvanog po njenom plišanom medvjediću - i odlučila da on treba imati protezu za ruku.

"Invalidnost je zanemarena u medijima - to nije nužno neznanje, samo strah," White kaže. "Ali ima zapanjujućeg talenta u zajednici osoba s invaliditetom. To bi trebao biti mainstream. "

Djeca u Emilynoj školi već počinju primjećivati ​​Whiteov rad.

"Uvijek je prva donosila stranice stripa u školu ili ih kopirala," kaže White. "Sada djeca koju ne zna dolaze do nje i pitaju je, pokazujući na kolica, 'jesu li to leteća kolica?'"

Za Whitea, ponovno oživljavanje superjunaka u popularnoj kulturi je učinilo stripove logičnom odskočnom daskom za prikazati invaliditet mainstream publici. Nedvojbeno postoji prirodni afinitet između invalidnosti i kulture superjunaka, bilo to doslovno - s likovima s invaliditetom, kao što su Daredevil, koji je slijep, i Profesor X, koji je paraplegičar - ili više simbolički, s naglaskom na autsajdere koji postanu pobjednici i drugačije sposobnosti pojačane tehnologijom. No, White vjeruje da popularnost žanra znači da ne postoji ograničenje do koga sve likovi s invaliditetom mogu doseći.

"Svatko voli superjunake", kaže on. "To je ogroman dio kulture - svatko ima Avengers torbu ili je gledao takav film. Mislio sam, kad bih mogao to učiniti, svi bi to vidjeli. "

Ono što se ističe u „Odjelu Sposobnost“ je činjenica da superjunaci ne služe samo kulturnom dosegu likova, nego i načinu na koji omogućavaju invaliditetu da bude prikazan. To nisu osobe s invaliditetom koje su pasivne ili izazivaju sažaljenje. Oni pokušavaju spasiti svijet.

"To je nešto što prikazuje invalidnost kao moć i snagu," White objašnjava. "Svako dijete, bez obzira na sve, ima tu sposobnost."

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti