Wilbur: Terapijsko prase za djecu s teškoćama u razvoju postao junak dana OSI zajednice

Obitelj je svinjicu donijela kući kada je bila stara pet tjedana. Ona s njima ide u šetnje, spava u njihovoj praonici rublja i mazi se s njima na njihovom kauču. Wilbur rokće kad želi izaći van obaviti nuždu

 

Svinja Wilbur slobodna je nakon borbe koja je trajala gotovo godinu dana između njezinih vlasnika i udruge koja se bavi pravima kućnih životinja.

Devetgodišnji Ethan Halpern i njegov godinu dana stariji brat Alexander vole se priviti uz svog ljubimca Wilbura u njihovu domu u Lake Worthu u Floridi. Svinja teška 33 kilograma smije ostati u kući Erica i Rori Halpern, odlučeno je vansudskom nagodbom koju je par postigao s udrugom Cypress Woods.

Udruga iz Palm Beacha nastojala je izbaciti svinju iz njihovog doma jer je prema njihovom zakonu zabranjeno držanje stoke u kući. No, obitelj Halpern uspjela je zadržati Wilbura s argumentima da to 17-mjesečno prase emocionalno pomaže u razvoju njihovih sinova i ostalih ljudi sa sličnim problemima u Palm Beachu. Rekli su da je sporazum postignut nakon deset emocionalno stresnih i napornih mjeseci.

"Naša obitelj, naročito dečki, bila je presretna što Wilbur smije nastaviti živjeti bezbrižno s nama pod istim krovom“, rekla je Rori Halpern.

Ryan Aboud, odvjetnik udruge, prethodno je izjavio da bračni par Halpern nije učinio dovoljno kako bi dokazao da je prase neophodno za poboljšanje medicinskog stanja njihove djece.

Medicinska dokumentacija, koju je bračni par dostavio sudu, pokazuje da dečki imaju ADHD sindrom, a jedan od njih ima i Aspergerov sindrom. To, prema odvjetniku Aboudu, nije dovoljno da zadrži prase u domu Halpernovih u terapijske svrhe. No, kako bilo, Wilbur je nakon nagodbe postao junakom dana brojnih američkih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom.

"Oduševljeni smo što su obje strane bile spremne surađivati kako bi se postigao prijateljski dogovor, a ponajviše zbog toga što je dogovoreno da svinjica Wilbur smije nastaviti živjeti s Halpernima“, rekao je Cory Mauro, odvjetnik obitelji Halpern.

Obitelj je svinjicu donijela kući kada je bila stara pet tjedana. Ona s njima ide u šetnje, spava u njihovoj praonici rublja i mazi se s njima na njihovom kauču. Wilbur rokće kad želi izaći van obaviti nuždu.

Fondacija Humane Society of Broward County dodijelio je Wilburu certifikat prve svinjice koja pomaže u medicinskoj terapiji djece s teškoćama u razvoju. Posjetili su s njim udruge i škole diljem južne Floride gdje je pokazao sve svoje vještine u medicinskoj terapiji.

Kada je rečeno da ga moraju izbaciti iz kuće, obitelj je pokrenula kampanju kako bi uvjerila udrugu za prava životinja da dopuste da ju zadrže u svome domu.

Podnijeli su tužbu vijeću stanara naselja iz Palm Beach County te napravili internet peticiju pod nazivom 'Neka Wilbur ostane' na kojoj su skupili gotovo 3.000 potpisa. Također su napravili web stranicu, Facebook i Twitter profil za Wilbura, te su se fokusirali na to da prase pomogne i drugoj djeci s teškoćama u razvoju.

„Ushićeni smo što je ovo poglavlje našeg života gotovo“, rekao je Eric Halpern i dodao: "Za veće i bolje dobro, u ovom slučaju za boljitak djece.“

Marko Damjanović