Humanost na djelu: Zagrebački beskućnici daruju teško bolesnu djecu iz udruge Kolibrići

Svjesni izazova svakodnevice, a posebno izazova s kojima se susreću roditelji djece iz udruge Kolibrići, beskućnici-prodavači Uličnih svjetiljki odlučili su podržati Kolibriće i pomoći im donacijom

 

Ovog tjedna izlazi novi broj prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu Ulične svjetiljke. Tim povodom u glavnom se gradu organizira zanimljiva akcija u srijedu, 3. lipnja u 18.15 sati u središtu Zagreba. Časopis je specifičan zbog tematike kojom se bavi jer govori o beskućnicima, siromašnima, ovisnicima, djeci bez roditelja, prognanicima i izbjeglicama, odnosno ljudima s ruba društva, a kojima je ovaj časopis "ulaznica u bolji svijet“.

Svjesni izazova svakodnevice, a posebno izazova s kojima se susreću roditelji djece iz udruge Kolibrići, beskućnici-prodavači Uličnih svjetiljki odlučili su podržati Kolibriće i pomoći im donacijom. Mališani iz udruge Kolibrići djeca su ovisna o aparatima koji ih održavaju na životu i o cjelodnevnoj roditeljskoj skrbi. Jedan od glavnih ciljeva udruge je i širenje svijesti o tome da takva djeca žive u našem društvu i da im je potrebna podrška jer prije svega – oni su djeca, mali ljudi, a ne samo niz dijagnoza i pomagala koji ih okružuju. Beskućnici-prodavači nakon završetka ove prodajne akcije donacijom će pomoći mališanima udruge Kolibrići jer kao što beskućnici žive na rubu, tako su i Kolibrići na rubu života. Zajednički možemo pomoći kupnjom novog broja Uličnih svjetiljki.

Ulične svjetiljke prvi je hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama, član je Međunarodne mreže uličnih novina (INSP). Nastao je u Rijeci te je humanitarni projekt osmišljen za pomoć najugroženijim ljudima u našemu društvu. Dio je resocijalizacijskog projekta povratak u život, a osmišljen je tako da beskućniku, odnosno prodavaču vrati dostojanstvo i spriječi prosjačenje. Prodavači časopisa opisuju u časopisu svoje probleme, poteškoće i tako omogućuju da se časopis nastavi tiskati. Cijena Ulične svjetiljke je 8 kuna od čega pola dobiva prodavač, a ostatak ide za tiskanje idućega broja. Časopis nije nikakvog političkog opredjeljenja i osmišljen je da bude svakodnevna pomoć. Trenutno se prodaje u Rijeci, Zagrebu, Varaždinu, Zadru i Puli.

In Portal

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti