Agresivnim humanizmom do boljeg položaja osoba s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije za čitatelje In-Portala otkriva brojne metode kojima se bore za kvalitetniji život svojih članova

Udruga invalida Zlatar osnovana je 2000. godine na inicijativu nekolicine roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, koja 2011. mijenja naziv udruge u Udrugu osoba s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije. 
Ciljevi osnivanja Udruge su razvoj svijesti radi preuzimanja kontrole nad vlastitim životom, te profilirati Udrugu osoba s invaliditetom Krapinsko -  zagorske županije kao samostalnu, neprofitnu, nevladinu, humanitarnu, autohtonu i monolitnu udrugu koja se nosi s problemima osoba s invaliditetom i njihovih bliskih srodnika, kao i osoba koje su profesionalno i moralno ujedinjene istim ciljevima i zadacima.

Aktivizam po mjeri čovjeka

"Potičemo i pružamo svekoliku pomoć svojim članovima i njihovim obiteljima, sa svrhom poboljšanja kvalitete življenja, društvene brige, skrbi i zaštite interesa. Sustavno radimo na stvaranju i očuvanju identiteta osoba s invaliditetom čineći ih vidljivim. Prepoznajemo i provodimo interese šireg članstva, osmišljavamo jedinstven pristup u rješavanju problema i provođenju programa, projekata i akcija od zajedničkog interesa svih ustrojbenih jedinica UOIKZŽ. Zalažemo se za razvijanje primjerenog i profesionalnog te volonterskog rada glede promicanja potreba školovanja, zapošljavanja, stanovanja, opskrbe suvremenim pomagalima, organiziranja javnog prijevoza i drugih komunikacija, vodeći računa o što potpunijoj integraciji osoba s invaliditetom permanentno šireći prostore slobode i neovisnosti pojedinca kao korisnog člana Udruge. Po principima agresivnog humanizma te kroz organizirani sustav grupa za pritisak, kao i drugim demokratskim sredstvima, kontinuirano senzibiliziramo pučanstvo za potrebe unaprjeđivanja uloge i položaja osoba s invaliditetom u društvenoj zajednici, prvenstveno premošćivanjem i uklanjanjem psihosocijalnih barijera. Promotivne djelatnosti uz aktivno sudjelovanje u društvenoj brizi, rehabilitaciji, zaštiti, kao i skrbi te svim oblicima društvene pomoći osobama s invaliditetom, postupno trasirajući pozitivan ustroj u kome će osobe s invaliditetom, kao subjekti, biti u prvom planu, odnosno gdje će rad i socijalna skrb uvažavati potrebe po mjeri čovjeka. Zalažemo se za ekonomski pristup rješavanju problema osoba s invaliditetom, te  pratimo  i predlažemo izmjene i dopune zakonskih i drugih propisa u korist osoba s invaliditetom, a također i pružamo pomoći u ostvarivanju prava. Promičemo fizičku kulturu (sporta i rekreacije, terapijskog i rekreacijskog jahanja), zabavu i razonodu članova UOIKZŽ, te unaprjeđivanje kreativnog i umjetničkog izražavanja članova UOIKZŽ. Ističemo izričitu odgovornosti države za stvaranje materijalnih i financijskih pretpostavki za rad organizacija osoba s invaliditetom, jednako kao i za izgradnju, adaptaciju, transformaciju i opremanje kapitalnih objekata od šireg i zajedničkog interesa namijenjenih liječenju, rehabilitaciji, smještaju, rekreaciji, zdravstvenom turizmu i odmoru osoba s invaliditetom. Surađujemo i razmjenjujemo iskustava sa srodnim asocijacijama u RH i u svijetu. Prikupljamo i distribuiramo humanitarnu pomoć i donacije, te predviđamo izgradnju vlastitog jahališta",  izjavio je za In-Portal Davor Brlić, predsjednik UOIKZŽ.

Prijem kod pape Benedikta XVI

Socijalne usluge koje udruga trenutno pruža:
Pravna klinika - u suradnji sa Pravnim fakultetom iz Zagreba pružaju se besplatni pravni savjeti članovima. Termini i vrijeme održavanja objavljuju se putem javnih glasila, a sukladno radu tj. akademskoj godini pravnog fakulteta.
Help Desk - program osmišljen za pomoć članovima u kući u obavljanju svakodnevnih životnih potreba. Provode ga djelatnici zaposleni putem Javnih radova. Ovisan je o području stanovanja tj. broju djelatnika raspoloživih putem Zavoda za zapošljavanje.

Savjetovalište za ortopedska pomagala - pružanje pomoći i savjetovanja kod nabave ortopedskih i drugih pomagala. Korisnici se upućuju u moguća prava koja se mogu ostvariti putem HZZO-a. Preporučuju se ili kontaktiraju ortopedske kuće koje mogu pružiti najkvalitetniju i najbržu isporuku pomagala.
Prijevoz za osobe s invaliditetom na području Krapinsko zagorske županije - program prijevoza osmišljen je s ciljem pomoći osobama s invaliditetom sa područja KZŽ u obavljanju svakodnevnih životnih potreba van mjesta stanovanja. Postupak - korisnik se obraća udruzi, evidentira se potreba, dan, mjesto i vrijeme potrebe. U dogovoren datum vozilo dolazi do korisnika i vozi ga od mjesta A do mjesta B. Po završetku potrebe korisnik se vraća na polazište. Program se provodi treću godinu te je financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, uz partnerstvo sa Krapinsko zagorskom županijom.
Sport - postoji mogućnost bavljenja raznim sportskim disciplinama kao što su šah, atletika, viseća kuglana, ribolov, pikado.
Važnijih aktivnosti provedenih u radu Udruge su igraonica za djecu, terapijsko jahanje, raznovrsne radionice, izdavanje Biltena Koraci, uređivanje i vođenje radio emisije te prijem kod pape Benedikta XVI.

Socijalno poduzetništvo za OSI

"Na sportskom planu aktivno smo se bavili jahanjem, sportom za osobe s invaliditetom gdje smo na brojnim natjecanjima postigli zapažene rezultate kako u pojedinačnim sportovima 3. mjesto u atletici (bacačke discipline) i 2. mjestu u utrci u kolicima na Otvorenom Državnom prvenstvu u atletici za osobe sa invaliditetom R. Slovenije 2002. godine, a naslov državnog prvaka u bacanju diska i koplja te osvajači 2. mjesta u bacanju kugle na Otvorenom Državnom prvenstvu u atletici za osobe sa invaliditetom R. Hrvatske 2003. godine, 1 mjesto u utrci na 100 metara, 1 mjesto u bacanju koplja u 2006. godini na atletskom prvenstvu Hrvatska, pobjednici brojnih utrka u kolicima, a u ekipnim sportovima zapažene rezultate postigli smo u pikadu, visećoj kuglani i gađanju zračnom puškom (5. mjesto na Državnom prvenstvu za osobe sa invaliditetom 2003. u disciplini bez naslona). Naš član sudjelovao je u reprezentacije Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak u 2007. godini koja je osvojila 6. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Belgiji, a 2008. godini reprezentacije Hrvatske koja je na Svjetskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u ribolovu u Njemačkoj osvojila 8. mjesto – rekao nam je Davor Brlić.

Planovi za period 2014 - 2015 godinu su  uređenje i preseljenje u nove prostore, pokretanje rehabilitacijskog centra sa senzornom sobom i logopedsko - defektološkim kabinetom, uređenje i opremanje informatičke i keramičke radionice, nastavak postojećih programa te pokretanje socijalnog poduzetništva s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom.
Piše: Božica Ravlić