Savez gluhoslijepih osoba Dodir: Otvorimo crveno-bijela vrata

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir održat će konferenciju „Otvorimo crveno-bijela vrata“ u  četvrtak, 25. svibnja 2017. u 11 sati, u Kući ljudskih prava, Selska 112c . Događaj koji se održava u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2017. vodit će gluhoslijepe osobe, korisnici programa, pripadnici jedne od socijalno najugroženijih skupina našeg društva

 

Prikazat će vam specifična postignuća - rezultate programa „Održimo neovisnost“ koji je Savez Dodir proveo uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Iako je gluhosljepoća kao jedinstveno dvostruko oštećenje vida i sluha službeno priznata, specifične potrebe gluhoslijepih osoba u komunikaciji i kretanju često su neprepoznate, a njihove smo mogućnosti i sposobnosti skloni ignorirati i zanemarivati – kaže dr.sc. Sanja Tarczay predsjednica Saveza.

Upoznat ćete Damira (47), koji ima tri različita zanimanja, Mariju (67), koja usprkos gluhosljepoći svakodnevno obrađuje vrt i izvrsna je kuharica najzdravijih i najegzotičnijih obroka, Kristijana (36) koji ne vidi i ne čuje, a izvrstan je glumac i ilustrator i druge korisnike programa kojim je potaknuta njihova samostalnost i uključivanje u život zajednice. 

Događaju će prisustvovati i Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade te Zvjezdana Bogdanović, načelnica Sektora za politike za osobe s invaliditetom i odrasle osobe.

 

Tekst: Božica Ravlić