Pogled iz kolica Ante Raosa: Kako je novinar Ante Tomić uvrijedio djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom

Gospodine Tomiću, čovjek je čovjek bez obzira na svoje fizičke ili intelektualne izazove. Eto i Vi spadate među tu grupu, pa bi bilo dobro da se tako i ponašate

 

"Možda već iduće sezone netko će napraviti reality show s pravim, medicinskim idiotima. Izabrat će ih iz ustanova za intelektualno uskraćene i tjerati da se naglavačke, bez kaciga, bacaju s drugog kata. Usporene snimke pucanja baza lubanja imat će milijunsku gledanost na YouTubeu. Trapavi i lakovjerni nesretnici će zatim učiti vezivati čvorove s kraljevskim kobrama, spremno uskakati u miješalice za beton, žonglirati sa žeravom i razdragano se utrkivati s uključenim motornim pilama“. Autor ovoga teksta je Ante Tomić, književnik i kolumnist Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije.

Može li ovako nešto napisati netko tko sebe veliča kao demokratu, kao zagovornika raznih različitosti. Očito može. Poštovani gospodine Tomiću, u bljuvotini od teksta kojim ste izvrijeđali veliki broj djece i osoba te njihovih roditelja samo zato što su različiti, mogu reći samo da Vas žalim. Gospodine Tomiću, ako Vas mogu tako zvati, objasnite nama neznalicama tko su to medicinski idioti i čime su zaslužili čašćenje takvom titulom? Koje su to ustanove koje imaju za korisnike medicinske idiote? Jeste li možda upoznali te i takve medicinske idiote i gdje? Vi, gospodine Tomiću, svojim istupom blatite rad brojnih novinara ili kolumnista u Hrvatskoj, jer koristeći izraz medicinski idioti za osobe koji su samo drugačije pokazujete koliko je nisko pala novinarska struka u Hrvata.

Sloboda i demokracija postale su fraze na koje se svi pozivaju kako bi vlastito mišljenje promovirali kao jedinio ispravno. A ako imaš svoje mišljenje koje se razlikuje od mišljenja raznih predstavnika medija, onda postaješ predmet ismijavanja, prozivanja, postaješ osoba koja ubija demokraciju i slobodu, a samo zato jer je tvoj stav o demokraciji i slobodi drugačiji. Kultura demokratskog i slobodarskog ozračja prije svega traži odgovornost i poštivanje tuđeg mišljenja. Ali pisanje svega i svačega, korištenje raznih uvredljivih naziva za određene skupine građana, nema veze niti sa slobodom niti s demokracijom. I oprostite mi, izričaj 'pravi medicinski idioti', ureda je za svu ljepotu koju djeca ili osobe s intelektualnim izazovima posjeduju, uvreda je za sve roditelje koji su svojoj djeci i medicinske sestre i doktori i pravnici i terapeuti, ma koji su se svega odrekli kako bi djeci s teškoćama i različitim mogućnostima olakšali njihovu svakodnevnu zbilju. Žalim Vas gospodine Tomiću, jer ne znate o čemu pišete, ne znate ništa o životu djece i osoba koje Vi imate hrabrosti nazvati medicinskim idiotima.

Ipak, najviše se sramim svih ostalih novinara koji se nisu udostojili spomenuti ovaj Vaš pogrdni tekst. Sramim se svih Vaših kolega koji ovakav tekst prihvaćaju zdravo za gotovo. Gdje su ta pera hrvatskog novinarstva koja govore o ugroženosti, o napadima na novinare, gdje ste Stankovići, Bujanci, Togoneli, Bage, gdje je sada novinarsko društvo i zašto se nije ogradilo od ovakvog pisanja? Sramite li se vaše šutnje, sramite li se vašeg ignoriranja ovakvog jadnog pisanja. Ne daj Bože da je netko nekim slučajem usudio etiketirati neku od nacionalnih manjina ili LGBT zajednicu, čitava Hrvatska bila bi na nogama, ali kada se radi o djeci ili osobama s izazovima invalidnosti onda je to nevažno.

Znam kako će ovaj tekst trajati jedan dan, kako će reakcije na njega i dalje biti pasivnost i ignoriranje, ali i Vi gospodine Tomiću, i vi gospodo koji tolerirate ovakvo pisanje, bit ćete obilježeni u našim očima kao protagonisti gluposti, kao osobe koje ne biraju sredstva za tzv. Slobodu izražavanja. I da ne zaboravim, gospodine Tomiću, skrenuti Vam pozornost: čovjek je čovjek bez obzira na svoje fizičke ili intelektualne izazove. Eto i Vi spadate među tu grupu, pa bi bilo dobro da se tako i ponašate.

Piše: Ante Raos

 

Povezane vijesti