Moja priča: Slavica Samardžić

Slavica je osnovala nevladinu organizaciju Bijeli štap – Nikšić s ciljem ostvarivanja ravnopravnog položaja slijepih osoba u široj društvenoj zajednici

 

Slavica Samardžić (27) u ranom je djetinjstvu u potpunosti ostala bez vida, no sljepoća joj nije predstavljala onu prepreku zbog koje bi neki možda i odustali od potrage za životnom misijom. A Slavica svoju misiju upravo živi: osnovala je naime nevladinu organizaciju Bijeli štap – Nikšić s ciljem ostvarivanja ravnopravnog položaja slijepih osoba u široj društvenoj zajednici.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenula je 1930. godine Guilly d’Herbmont, no on se počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih tek nakon Drugoga svjetskog rata. Tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država 1964. godine proglasio je 15. listopada Međunarodnim danom bijelog štapa. U Hrvatskoj se taj dan obilježava od 1996. godine. Uz kretanja, veliki problem slijepih jest i nezaposlenost, jer dok se osoba financijski ne osamostali ovisna je o obitelji i državi, te je na taj način najčešće doživljena kao teret. I danas se na osobe oštećena vida, koje su neovisne i uspješne u životu, gleda kao na čudo, a većina i dalje ne vjeruje da je moguće da slijepi budu neovisni. Sljepoća predstavlja teški invalididet, no razvojem društva i tehnologije slijepe osobe postaju samostalni građani i stoga ne trebaju divljenje ili čuđenje, već poštovanje kao svaka druga osoba bez invaliditeta.

"Nakon završene osnovne škole u Zavodu za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidne djece i omladine na Zabjelu u Podgorici, u istoj sam upisala i srednju školu, pravni smjer", prisjeća se Slavica.

"Jedan od mojih uspjeha postignutih još u osnovnoj školi je osvojeno prvo mjesto u čitanju na Brajevom pismu. Završivši srednju škole, na kraju koje sam bila i učenik generacije. Uz neizmjernu podršku svoje obitelji upisala sam Pravni fakultet. Bila sam maksimalno prihvaćena od strane svojih kolega, a uvjeti za učenje su bili odlični. Završila sam Pravni fakultet u Podgorici 2013. godine. Svoje slobodno vrijeme uglavnom koristim za druženje, šetnju, čitanje nekog dobrog romana i slično.

Živim u Nikšiću gdje sam završivši fakultet počela odrađivati pripravnički staž, te 2014. izabrana na funkciju izvršne direktorice u Organizaciji slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine. Prošle godine osnovala sam svoju organizaciju građana, pod nazivom Nevladina organizacija Bijeli štap – Nikšić. Bavimo se pravima osoba sa oštećenim vidom, a uz njih naši članovi mogu biti i članovi njihovih obitelji, kao i sve druge osobe spremne doprinijeti ostvarivanju misije naše organizacije", poručila je Slavica Samardžić.

Božica Ravlić