Kome nakon smrti osobe s invaliditetom i ratnog veterana pripada stan koji je dobio od države?

PITANJE: M. M. (35) Poštovani, imam pitanje vezano za nasljedstvo svog oca. Hvala Bogu, još uvijek je živ, ali je teško bolestan, a posljednjih 17 godina je u kolicima nakon prometne nesreće.

 

Ukratko, on živi već sedam godina u svom stanu sa ženom u vanbračnoj zajednici, zajedničku djecu nemaju. Ja sam jedino dijete svog oca iz prethodnog braka. U stan smo uselili dok su mi roditelji bili u braku, a nakon toga je došlo do razvoda. Tati je pripao stan jer se majka nadala da će meni nakon njegove smrti taj stan ostati. Nas dvije smo još uvijek prijavljene na adresi gdje je stan, ali ja boravim na moru. On je taj stan dobio kao hrvatski ratni vojni invalid te u ugovoru piše za tročlanu obitelj: tata, mama i ja. Neko vrijeme se postavlja pitanje ima li pravo na stan od oca i njegova sadašnja supruga?

ODGOVOR: Poštovana, temeljem čl. 8. st. 1. Zakona o nasljeđivanju (NN 48/03, 163/03, 35/05, 127/13, 33/15) (u daljnjem tekstu: ZN) ostavitelja nasljeđuju svi njegovi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci, njegov bračni drug, njegovi roditelji, njegovi posvojitelji, njegova braća i sestre i njihovi potomci, njegovi djedovi i bake i njihovi potomci i njegovi ostali predci. Temeljem st. 2. istoga članka ostavitelja nasljeđuje i njegov izvanbračni drug koji je u pravu nasljeđivanja izjednačen s bračnim. Izvanbračnom zajednicom smatra se zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja je trajala duže vrijeme (više od tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete), a prestala je ostaviteljevom smrću, pod uvjetom da su bile ispunjene pretpostavke za valjanost braka.

Ukoliko Vaš otac nije napisao oporuku, Vi i njegova izvanbračna družica nalazite se u prvom nasljednom redu te nasljeđujete u jednakim dijelovima (čl. 9. ZN-a). Vi to Vaše pravo ne morate posebno dokazivati za razliku od izvanbračne družice Vašeg oca koja mora dokazati dan zasnivanja i prestanka izvanbračne zajednice.

Ako bi Vaš otac napisao oporuku u kojoj bi sve ostavio Vama, njegova izvanbračna partnerica kao nužni nasljednik i dalje ima pravo na tzv. nužni dio (čl. 70. st. 1. ZN-a) koji u njenom slučaju iznosi polovicu onoga dijela koji bi joj pripao prema zakonskom redu nasljeđivanja. Tako, primjerice, ako Vaš otac od imovine posjeduje samo taj stan, njoj bi pripadala četvrtina stana (ukoliko, naravno, dokaže postojanje izvanbračne zajednice).

Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu