Pomoć 100-postotnom invalidu samo zbog preuzimanja njegove nekretnine?

PITANJE: J.F. (44) Ne mogu živjeti sam, ovisan sam o tuđoj pomoći, invalid sam 100 posto. Ono što me brine i zašto vam se javljam je sljedeće. Već godinu dana mi pomaže, zapravo živi sa mnom žena koja brine o svemu, kućanstvu, meni, sve obaveze preuzela je na sebe.

Sada ona želi da ja kuću koja je moje vlasništvo prepišem na nju, jer kao što kaže život je podredila meni. Kako to mogu učiniti, a da zaštitim sebe. Bojim se da nakon što ona postane vlasnica kuće, ne promjeni ponašanje prema meni.
ODGOVOR: Poštovani, u ovakvim situacijama u pravilu sklapa se ugovor o doživotnom ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Ovi ugovori uređeni su Zakonom o obveznim odnosima (35/05, 41/08, 125/11, dalje: ZOO). Ugovor o doživotnom uzdržavanju jest ugovor kojim se jedna stranka (davatelj uzdržavanja) obvezuje da će uzdržavati drugu stranku do njezine smrti, a druga stranka da će prenijeti dio imovine ili cijelu imovinu na prvu stranku (primatelja uzdržavanja). Trenutak prijenosa imovine događa se u trenutku smrti primatelja uzdržavanja. Ugovor o doživotnom uzdržavanju uređen je Odsjekom 9. ZOO-a. Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju jest ugovor kojim se obvezuje davatelj uzdržavanja da će uzdržavati primatelja uzdržavanja do njegove smrti, a primatelj uzdržavanja da će za svoga života prenijeti dio ili cijelu imovinu na davatelja uzdržavanja. Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju uređen je Odsjekom 10. ZOO-a.
Temeljna razlika između ova dva ugovora jest trenutak stjecanja imovine. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju davatelj uzdržavanja sječe imovinu u trenutku smrti primatelja, a ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju imovina se stječe za života primatelja. Ugovori moraju biti sastavljeni u pisanom obliku, a ovjereni od nadležnog suda ili potvrđeni po javnom bilježniku ili sastavljeni u obliku javnobilježničkog akta. Uobičajeno je ugovor sastaviti samostalno, a potvrditi od javnog bilježnika iz razloga ekonomičnosti. Prilikom sklapanja ugovora nadležna osoba pročitat će i objasniti posljedice sklapanja ugovora.

Ana Marija Pavelić, Pravna klinika u Zagrebu