Kako civilizirano riješiti obiteljski spor oko nasljedstva?

PITANJE: M.J. (46) Poštovani, moj djed želi prepisati nekretninu na mog sina koji je maloljetan, ima osam godina. Imam stariju sestru koja ima jedan oblik mentalne retardacije i živi već dvije godine u staračkom domu, ona ne zna za djedove planove. Imam i bratića koji želi dio te kuće

Može li se prepisati ta kuća na mojeg sina i da on bude vlasnik uz mene kao skrbnika do njegove punoljetnosti? Postoji li mogućnost i zakonske osnove da bratić ili skrbnica moje sestre to pokušaju opovrgnuti?

ODGOVOR: Poštovani M.J., postoji nekoliko načina da Vaš djed prenese kuću u vlasništvo Vašeg sina. Prvi i zasigurno najnesigurniji jest sklapanjem ugovora o darovanju. Naime, takav ugovor može se vrlo lako pobijati s uspjehom ako postoje nužni nasljednici koji bi nakon smrti Vašeg djeda mogli tu kuću potraživati za sebe, ako preostali dio ostavinske mase ne bi bio dovoljan da se namiri njihov nužni dio. U Vašem slučaju nužni nasljednici bit će i Vaša sestra i bratić, stoga Vam ja ne bi preporučila sklapanje Tihana Levak, Pravna klinika u Zagrebutakvog ugovora.

Druga dva načina odnose se na sklapanje ugovora o doživotnom uzdržavanju ili ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Prema čl. 579. i 586. Zakona o obveznim odnosima, tim se ugovorima obvezuje jedna strana (davatelj uzdržavanja) da će drugu stranu (primatelja uzdržavanja) uzdržavati do njegove smrti. Dakle, Vaš sin, odnosno Vi kao njegov zakonski zastupnik bit ćete davatelj uzdržavanja, a Vaš djed primatelj uzdržavanja. Razlika između ta dva ugovora je u trenutku ispunjenja obveze na prepuštanje u vlasništvo imovine na strani primatelja uzdržavanja. Naime, ako ćete sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju onda će kuća prijeći u vlasništvo Vašeg sina tek u trenutku smrti Vašeg djeda kao primatelja uzdržavanja, dok u slučaju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju Vaš djed će još za života morati prenijeti kuću na Vašeg sina. Također je bitno napomenuti, da s obzirom na maloljetnost Vašeg sina, ugovor ćete sklopiti Vi kao njegov zakonski zastupnik.

Takvi ugovori mogu se još za života primatelja uzdržavanja pobijati, ali će to vrlo teško polučiti uspjehom jer se u tom slučaju ne radi o besplatnom pravnom poslu, jer ste Vi preuzeli određene obaveze prema primatelju uzdržavanja. Dakle, imovina ostavitelja obuhvaćena takvim ugovorima jednostavno ne ulazi u ostavinu. Ukoliko ćete zaključiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, tada će prijenos prava vlasništva već biti izvršen na ime Vašeg sina, a ako ćete zaključili ugovor o doživotnom uzdržavanju, tada će prijenos prava vlasništva predmetne kuće biti izvršen na ime Vašeg sina nakon smrti djeda i ta imovina neće ući u ostavinu. Ovakvi ugovori mogu se pobijati jedino u složenim sudskim postupcima za proglašenje ništetnosti istih, a u kojem bi tužitelj morao dokazati da su isti protivni Ustavu RH, prisilnim propisima ili moralu društva, odnosno u postupcima za utvrđenje pobojnosti ugovora ako ga je sklopila ograničeno poslovno sposobna osoba, kad je pri sklapanju istoga bilo mana volje odnosno kad je to zakonom predviđeno, a što je teško dokazivo ispuni li se potrebna zakonska forma.

Tihana Levak, Pravna klinika u Zagrebu