Autsajder Cibona osvojila ABA ligu, Danijel Šarić proglašen najboljim igračem

Finale ABA lige u beogradskoj Kombank Areni, pred 4000 navijača koji su došli iz Hrvatske, sjajnu košarkašku predstavu Cibone i Cedevite

Bio je to Cibonin četvrti pokušaj da osvoji regionalnu ligu, a ovom pobjedom Vukovi su naslov prvaka ABA lige u Hrvatsku vratili nakon 11 godina kada su ga osvojili košarkaši Zadra. U utakmicu su bolje ušli Cedevitini igrači, ali Cibona se pred kraj prve četvrtine konsolidirala i tricama Šarića i Kusa preuzela je vodstvo. Tijekom druge četvrtine Cibonina se prednost konstantno povećavala, Šarić je odlično skakao na odbijene lopte ali ga šut nije išao, stoga je Rozić s deset ubačenih koševa odveo Cibonu na poluvrijeme s osam koševa razlike.

U nastavku utakmice proradio je šut maestralnog Darija Šarića, koji je kao pravi lider odveo svoju ekipu do naslova. Momčad Jasmina Repeše odigrala je utakmicu ispod razine finala, u Cedevitinim redovima nije bilo raspoloženog igrača koji bi pokrenuo ostatak momčadi. Junak utakmice protiv Partizana, Nolan Smith, također se utopio u sivilu Cedevitine igre, postigao je osam koševa bez skoka i asistencije. Najbolji igrač susreta bio je Cibonin Darijo Šarić postigao je 23 koša, uz 11 skokova, sedam asistencija i pet blokada. Darijo Šarić je proglašen i najboljim igračem Final Foura.

"Ova momčad je igrala borbeno, a to nas je krasilo od početka naše suradnje. Cedevitu jako dobro poznajemo, ali finale uvijek može otići i na drugu stranu. No morao se desiti 'happy end' za nas. Sve je išlo na naš mlin, čestitke momcima, fenomenalno je bilo raditi s njima. U startu nas nitko nije ni vidio ovdje, borili smo se i krvarili i za većinu ljudi neočekivano stigli na Final Four. Sve te stvari su nam davale određene prednosti. Znali smo da će i Crvena zvezda i Cedevita biti pod određenim pritiskom zbog uloga favorita u utakmicama protiv nas, ali mi smo to uspjeli iskoristiti i preokrenuti u našu korist - zaključio je staloženi Rimac“, rekao je trener pobjedničke ekipe Slaven Rimac.

 Evo kako je utakmicu prokomentirao  Cedevitin trener Jasmin Repeša: "Čestitke Slavenu i cijelom stručnom stožeru i igračima Cibone na apsolutno zasluženoj pobjedi. Napravili su, slobodno možemo reći, pravo remek-djelo i osvojili natjecanje u kojem ih nitko nije smatrao favoritom. S druge strane mi smo sve ono što smo radili dobro u polufinalu protiv Partizana sada radili apsolutno krivo. Odigrali smo jednu od najboljih utakmica u polufinalu, ali večeras je to bila jedna od naših najlošijih u sezoni. Koji je razlog tome? Sada nije ni vrijeme ni mjesto da o tome govorim, ali mogu samo ponovno zaključiti kako nam je falilo svega, a posebno mirnoće i kakvoće. Zaista se rijetko viđa talent kakav ima Šarić, ima pobjednički mentalitet i on je apsolutno sjajan. Iskrene čestitke njemu na MVP nagradi, zaslužio ju je i mislim da je on velika dobit za kompletnu hrvatsku košarku", zaključio je Repeša
Marko Damjanović

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL