Svečano obilježena 20. godišnjica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

Nacionalna zaklada pruža stručnu i financijsku podršku organizacijama civilnoga društva koje kroz svoje aktivnosti pružaju usluge, pomažu i uključuju građane u cijeloj Hrvatskoj

Prizor s događaja.

 

U Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, održana je u ponedjeljak, 6. studenog 2023. svečanost kojom su obilježena dva desetljeća od osnutka Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva pod nazivom 'Dvadeset godina tkanja podrške' koja je okupila preko 400 predstavnika međunarodnih institucija, tijela državne uprave te lokalne i područne regionalne (samouprave) kao i predstavnika organizacija civilnoga društva i veliki timova predstavnika udruga osoba s invaliditetom.

Svečanost je započela pozdravnim govorima povodom 20. godišnjice Nacionalne zaklade. Govornici su uključivali ugledne osobe - Dražena Vikić-Topića, predsjednika Upravnog odbora Nacionalne zaklade, Nj.E. Juana Gonzaleza-Barbe Pere, veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Marka Pavića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, i mnoge druge značajne osobe iz političkog i diplomatskog života.

Nakon govora uslijedila je projekcija 'Ljudi za ljude' koja je pružila uvid u humanitarni rad Nacionalne zaklade. Nakon toga, fokus je prebačen na razvojnu ulogu Nacionalne zaklade, gdje je Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade, predstavila rad organizacije uz video prezentaciju suradnika i partnera.

Razvojnu ulogu Nacionalne zaklade istaknuo je u svom govoru Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Simon Derek Thomas, upraviteljica PHILEA-e Delphine Moralis (video poruka), u ime organizacija civilnoga društva Đordana Barbarić iz Udruge MoSt te Božena Ivankov iz Osnovne škole 'Stanovi' iz Zadra koja dugi niz godina sudjeluje programima usmjerenima razvoju volonterstva i filantropije kod djece i mladih.

Svečanost je završena glazbenim nastupom dječjeg zbora 'Zvjezdice' prigodnom izvedbom pjesme 'Kad bi svi'.

Kažimo na kraju da Nacionalna zaklada pruža stručnu i financijsku podršku organizacijama civilnoga društva koje kroz svoje aktivnosti pružaju usluge, pomažu i uključuju građane u cijeloj Hrvatskoj. Podržane su i jedinice lokalne i regionalne samouprave kroz programe razvoja lokalnih zajednica i sudioničke demokracije te osnovne i srednje škole u Hrvatskoj kroz programe razvoja volonterstva i filantropije među djecom i mladima.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti