Održana online konferencija o stvaranju poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva

Panelisti su nastojali predstaviti situaciju u brojnim država Europske unije, ali i ponuditi rješenja kao odgovore na postupke sužavanja prostora za djelovanje civilnoga društva

Drvo sa šarenim rukama, ilustracija.

 

Koalicija organizacija civilnoga društva iz Hrvatske (Centar za mirovne studije, Gong, Kuća ljudskih prava Zagreb, Institut za političku ekologiju, Zelena akcija/Friends of the Earth Croatia, Roda - Roditelji u akciji, Savez udruga za autizam Hrvatske, Klubtura i Mreža mladih Hrvatske) organizirala je 24. i 25. studenog 2022. godine online konferenciju pod nazivom Borba protiv sužavanja prostora za djelovanje i stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva u EU.

Napomenuto je da je projekt, u okviru kojeg je održana ova konferencija, financijski podržala Civitatis - A philanthropic initiative for democracy and solidarity in Europe.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciju je pratio zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Navedeno je da je cilj konferencije, sa sudjelovanjem brojnih međunarodnih panelista iz Poljske, Rumunjske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, kao i panelista iz različitih međunarodnih organizacije (Agencije Europske unije za temeljna prava, European Federation of Journalists, Sindikata novinara Hrvatske, SOLIDARNA Zaklade za ljudska prava i solidarnost, Greenpeace, Civil Rights Defenders, European Civic Forum, Civil Liberties Union for Europe i Stefan Batory Foundation), bio okupljanje predstavnika civilnoga društva, institucija, akademije i drugih dionika koji rade na borbi protiv sužavanje prostora za djelovanje civilnoga društva te rasprava o aktualnim javnim politikama i drugim događajima, trendovima i perspektivama u stvaranju poticajnog okruženja za civilno društvo.

Pojašnjeno je da su se održani paneli prvog dana konferencije bavili oblicima sužavanja prostora za civilno društvo u više država članica Europske unije i aktualnim SLAPP tužbama kao prilično efikasnog alata koji se koristi protiv novinara, ali i organizacija civilnoga društva i aktivista. Drugog dana konferencije na panelima se izlagalo o mogućnostima institucionalnih i civilnodruštvenih odgovora protiv pokušaja i trendova sužavanja prostora za civilno društvo, a predstavljene su i inicijativama koje žele stvoriti poticajno okruženje za civilno društvo.

Panelisti su nastojali predstaviti situaciju u brojnim država Europske unije, ali i ponuditi rješenja kao odgovore na postupke sužavanja prostora za djelovanje civilnoga

društva. Na temelju izlaganja predstavnika iz različitih okruženja, zaključak je da su trenutni trendovi prisutni na sličan način u svim državama članicama EU i da je danas civilnom društvu znatno teže djelovati na zagovaranju ljudskopravaškog pristupa u rješavanju problema i suočavanju sa suvremenim izazovima.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti