NACIONALNA ZAKLADA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA Udruzi osoba s invaliditetom TOMS odobreno 262 tisuća kuna

Zahvaljujući odobrenoj institucionalnoj podršci od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, udruzi TOMS omogućen je daljnji razvoj i u području poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom

 

Zahvaljujući odobrenoj institucionalnoj podršci od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, udruzi tjelesnih invalida TOMS omogućen je daljnji razvoj i u području poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva odobrila je financijska sredstva za institucionalne podrške udrugama u programskom području-institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini.

Tako je udruzi TOMS  odobreno 262 tisuće  kuna za prvu godinu provedbe s rokom izvršenja od 01. siječnja do 31. prosinca 2020. godine.

Jedan od glavnih problema s kojima se druga suočava je periodični  nedostatak financijskih sredstava za plaće djelatnika. Udruga ovisi o sredstvima iz javnog proračuna, a sve je veći broj udruga koje se natječu za sve manji raspoloživi iznos javnih sredstava. Slijedom toga, sve je teže osigurati dugoročnu održivost, a zapošljavanje osoblja isključivo na projektnoj osnovi ne doprinosi ostvarenju kontinuiteta projekata ni stabilnost radnih mjesta. Najveći problem udruge je nedostatak kontinuiteta u financiranju odnosno dug period od raspisivanja natječaja do početka provedbe projekata. Naime, opstanak udruge ovisi o angažiranosti  na većem broju projekata. Potrebno je raditi na jačanju vlastitih kapaciteta i daljnjem usavršavanju djelatnika ureda i administracije kao i osigurati sredstva za njihovo dugoročno zapošljavanje koje ne bi ovisilo o projektnim ciklusima.

– Institucionalna podrška, osim članarina, trenutno je jedini oblik neprojektnog financiranja udruge. Pruža materijalnu sigurnost potrebnu za daljnji razvoj udruge i pokriva troškove koji ne predstavljaju direktne troškove vezane uz provođenje projekata kao što su režijski troškovi, udio u plaćama osoblja ureda i administracije, troškove održavanja vozila, edukacije, troškove uredskog materijala i poštarine, troškove nabave i održavanja informatičke opreme, održavanja čistoće prostora i slično. Ovom podrškom financiraju se plaće: tajnice udruge koja obavlja administrativne i uredske poslove,  knjigovođe udruge koji obavlja financijsko poslovanje neprofitnih organizacija, suradnika na projektima koji  radi na pripremi projektnih prijedloga i provedbi projekata, vozača koji obavlja vožnju djece i mladih s invaliditetom. Institucionalna podrška osigurala je materijalnu sigurnost za daljnji razvoj organizacije u smislu kreiranja i provođenja novih projekata te namicanja novih financijskih sredstava za njihovu provedbu.  Zahvaljujući odobrenoj institucionalnoj podršci od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, udruzi tjelesnih invalida TOMS omogućen je daljnji razvoj i u području poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom - poručuju iz udruge TOMS, a prenosi  Trogirski portal.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti