ZAKLADA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA Očitovanje u vezi uskrate sredstava sportskim udrugama osoba s invaliditetom

Očitovanje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva je stiglo pravobraniteljici za osobe s invaliditetom pa ga mi prenosimo u cijelosti

Logo Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 

Budući da sportske udruge i sportski klubovi za osobe s invaliditetom mjesecima nisu mogli zaprimiti odgovor od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva vezano za uskratu sastanaka s nadležnima, kao i financijskih sredstava zbog čega je mnogima od njih zaprijetio bankrot, na traženje se umiješao Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Naime, sami korisnici posvjedočili su nam da se ne dopuštaju sastanci od strane Zaklade, a konkretni odgovori također im nisu stizali mjesecima. Zbog odugovlačenja udruge i klubovi za osobe s invaliditetom našli su se pred propašću.

Očitovanje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva je stiglo pravobraniteljici za osobe s invaliditetom pa ga mi prenosimo u cijelosti.

'Vezano za Vaš upit, u okviru Poziva 'Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport' UP.02.1.1.08 naišli smo na složene situacije za koje je bilo potrebno oprezno i nedvojbeno pristupiti rješavanju sporne problematike. Nakon pregledavanja zahtjeva za nadoknadom sredstava i ugovora o djelu na kojima su utvrđeni sukobi interesa zaprimili smo i dopis Upravljačkog tijela KLASA 910-04/18-09/126, URBROJ 524-06-0404-02/1-20-44 od 2. srpnja 2020. godine kojim se dostavlja Uputa o postupanju po prigovorima u postupku provedbe ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Sukladno dostavljenoj Uputi navodi se kako je potrebno utvrditi je li Korisnik poduzeo radnje kojima je spriječio mogući sukob interesa, točnije je li pravovremeno dostavio Izjavu kojom se pod kaznenom i materijalnom odgovornošću jamči da se osoba koja je u sukobu interesa izuzela iz postupka odlučivanja u okviru predmetne nabave ili su poduzete druge učinkovite mjere kako bi se izbjegao sukob interesa.

Nastavno na uputu, svim korisnicima za koje se utvrdio sukob interesa poslan je i službeni dopis 3. prosinca 2020. godine u kojem se traži dostava Izjave kojom se pod kaznenom i materijalnom odgovornošću jamči da se osoba koja je u sukobu interesa izuzela iz postupka odlučivanja u okviru predmetne nabave. Također, za istu mora biti jasno vidljivo i dokazivo da je ista nastala prije odlučivanja o angažmanu izvoditelja aktivnosti uz dostavu dokaza o vremenu nastanka predmetne Izjave.

Nakon zaprimanja dokumentacije od korisnika, pristupili smo njihovoj analizi i dodatnoj provjeri te se konačno rješavanje svakog pojedinog slučaja u kojem se provjeravaju načela postupaka nabave za osobe koje nisu obveznici Zakona o javnoj nabavi očekuje tijekom idućeg tjedna.'

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti