Udruga Visoki jablani provodi projekt 'Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti'

Cilj projekta je širenje kulture tolerancije i razumijevanje 'drugog i drugačijeg' među osnovnoškolcima, a osnovna ideja je prevenirati i suzbijati diskriminaciju i vršnjačko nasilje među djecom i mladima kroz senzibiliziranje djece za potrebe, ali prvenstveno za sposobnosti i kapacitete njihovih vršnjaka s teškoćama u razvoju

Prizor s konferencije za medije.

 

'Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti' naziv je projekta vrijednog oko 90.000 eura, kojeg provodi Udruga Visoki jablani u partnerstvu s Udrugom za savjetovanje, edukaciju i pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju 'Poseban prijatelj' iz Dubrovnika, Centrom za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE iz Zagreba, Udrugom za promociju i promicanje stvaralaštva i kulture Alternativa iz Pule, OŠ Monte Zaro iz Pule, OŠ J. Dobrile iz Rovinja, TOŠ-SEI 'Bernardo Benussi' iz Rovinja-Rovigno, OŠ Vladimira Nazora iz Rovinja, OŠ Cavtat, OŠ Montovjerna iz Dubrovnika, OŠ Lovas, te tri jedinice lokalne samouprave: Grad Rovinj, Grad Dubrovnik i Općina Lovas.

Projektom je obuhvaćeno više od 1500 osnovnoškolaca te oko 60 nastavnika i djelatnika stručnih službi iz partnerskih škola.

Cilj projekta je širenje kulture tolerancije i razumijevanje 'drugog i drugačijeg' među osnovnoškolcima, a osnovna ideja je prevenirati i suzbijati diskriminaciju i vršnjačko nasilje među djecom i mladima kroz senzibiliziranje djece za potrebe, ali prvenstveno za sposobnosti i kapacitete njihovih vršnjaka s teškoćama u razvoju.

O suradnji na projektu 'Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti' i o potrebi za ovakvim aktivnostima na konferenciji za medije održanoj 26. listopada 2023. godine govorili su: Marko Paliaga, gradonačelnik grada Rovinja, David Modrušan, zamjenik gradonačelnika grada Rovinja, Dragan Poropat, voditelj Odsjeka za sport, socijalnu skrb, vatrogastvo i civilno društvo Grada Rovinja, Marin Mihovilović, ravnatelj OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja, Tiziana Zovich Stanić, ravnateljica TOŠ-SEI 'Bernardo Benussi' iz Rovinja-Rovigno, Bojan Burić, ravnatelj OŠ Vladimira Nazora iz Rovinja, Iris Maria Tkalec, pedagoginja OŠ Monte Zaro iz Pule, Mihaela Jović Karešin, voditeljica projekta i predsjednica Udruge Visoki jablani, te Gordana Glibo, edukatorica Centra UP2DATE iz Zagreba.

Temeljna aktivnost projekta su interaktivne radionice za učenike, a kao pomoćno nastavno sredstvo za ovu neformalnu edukaciju, Udruga Visoki jablani prevela je i publicirala pustolovni dječji roman o dječaku s cerebralnom paralizom Štagalj na jezeru Gun, američkih autora Johnniea Tuitela i Sharon Lamson, kojeg su učenici dobili na poklon. To je prva knjiga u Hrvatskoj koja je istovremeno objavljena u standardnom crnom tisku, na Brailleovom pismu i u digitalnom formatu prilagođenom slijepim i slabovidnim osobama te svima onima koji iz različitih razloga ne mogu čitati standardnu tiskanu knjigu.

Ovim dječjim krimićem, koji su učenici obradili kao izbornu lektiru, a na temelju kojeg su oblikovane interaktivne radionice, ujedno je pokrenuta i nova dječja Biblioteka Visoki jablani za ljudska prava i jednake mogućnosti.

Analize obrazovnih sadržaja, medijskih sadržaja kojima su djeca izložena, ali i obiteljskih odnosa pokazale su da ovakvoj situaciji doprinosi nedovoljno promicanje različitosti, tolerancije, suživota, solidarnosti i uopće nedostatak iskustva djece s različitim. Stoga su partnerske udruge, u suradnji sa školama diljem Hrvatske, razvile i pilotirale projekt širenja kulture tolerancije i nenasilne komunikacije među djecom putem osvještavanja o izazovima i sposobnostima njihovih vršnjaka s teškoćama u razvoju.

- Kroz interaktivne radionice educiramo osnovnoškolce i njihove nastavnike za razumijevanje različitosti, diskriminacije i tolerancije. Primarno pomoćno nastavno sredstvo je knjiga, dječji avanturistički roman Štagalj na jezeru Gun, u kojem je glavni junak dječak s cerebralnom paralizom, a koji predstavlja čitavu lepezu vršnjačkih odnosa. Knjigu smo podijelili djeci sa zadatkom da je pročitaju u sklopu izborne lektire, a potom smo oblikovali edukativni program i interaktivne radionice na temu invaliditeta i vršnjačkih odnosa. Osigurali smo različita didaktička pomagala i opremu (zvučna lopta, bijeli štap, laptop sa zvučnim čitačem, taktilni memori i drugo) kao informativni moment o načinima potpore osobama s invaliditetom - kaže Mihaela Jović Karešin iz Udruge Visoki jablani.

Prema trenutno dostupnim podatcima, 27% djece doživljava vršnjačko nasilje koje je iz godine u godinu
u porastu, a od 2019. do kraja 2022. broj pokušaja suicida meju maloljenticima porastao je za čak 280%.

 

In Portal