HUPT Priopćenje povodom otvaranja Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

Priopćenje Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara povodom otvaranja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine u Varaždinskim Toplicama prenosimo u cijelosti

Spinalni centar.

 

Potaknuti nedavnim otvaranjem Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine u Varaždinskim Toplicama želimo javnost upoznati s našim stavom o rehabilitaciji i resocijalizaciji osoba sa spinalnom ozljedom, kakvom je mi vidimo i kakva bi trebala biti.

Prije svega, zahvalni smo što je Spinalni centar izgrađen, no smatramo da sama nova, moderna građevina, bez drugačijeg, multidisciplinarnog pristupa prema osobama koji dožive ozljedu kralježnične moždine neće pridonijeti onakvom povratku novoozlijeđenih u normalan život kakav je uobičajen u drugim zemljama Europske unije. Naime, u Hrvatskoj se sva pažnja pridaje medicinskoj rehabilitaciji, dok se potpuno zanemaruje onaj problematični dio koji se odnosi na prilagodbu i prihvaćanje novonastalih životnih okolnosti.

Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) su savez osoba sa spinalnom ozljedom koji čine 6 lokalnih udruga s područja Republike Hrvatske s ukupno 520 članova. Kao organizacija koja okuplja osobe sa spinalnom ozljedom surađujemo sa srodnim organizacijama iz nekoliko zemalja Europske unije gdje smo imali prilike upoznati se s učinkom rehabilitacije. Ti podaci govore da je postotak osoba koji se nakon ozljeđivanja, rehabilitacije i zaključenog liječenja vraćaju u normalan život daleko veći nego je to u Republici Hrvatskoj.

Kod nas se kod novoozlijeđenih zanemaruje stupanj neovisnosti o pomoći druge osobe, povratak osobe u životnu sredinu u kojoj je obitavala prije nesreće, nastavak školovanja ili povratak na radno mjesto. Poražavajuća je činjenica kako osobe s tetraplegijom ne postignu ni minimalnu neovisnost o pomoći druge osobe, iako osobe s tetraplegijom uz dobru rehabilitaciju mogu biti visoko funkcionalne. Zbog svega navedenog nakon zaključenja liječenja, novoozlijeđeni (a nerijetko i njihove obitelji) socijalno i intelektualno propadaju, što je ogromna šteta za društvo u cjelini.

HUPT je od samog osnutka 1999. godine na čelu s pokojnom predsjednicom, gospođom Mandom Knežević, bio zagovornik izgradnje spinalnog centra. Još tada naglašavana je potreba novog pristupa rehabilitaciji i resocijalizaciji osoba sa spinalnom ozljedom. HUPT je bio predlagatelj inicijative da spinalni centar nosi ime gospođe Mande Knežević kao glavne zagovornice njegove uspostave i kao osobe koja je život osobe sa spinalnom ozljedom živjela tako da može biti uzor svakoj osobi koja doživi spinalnu ozljedu. Nažalost, ova inicijativa nije prihvaćena, iako se nadamo da će se i to u budućnosti promijeniti.

Osim vršnjačkog savjetovanja kojeg HUPT provodi u partnerstvu s lokalnom udrugom SOZ i Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju, za rad novog spinalnog centra nužno je osigurati temeljnu i trajnu obuku stručnjaka i ostalog osoblja koje radi u službama osposobljavanja i rehabilitacije.

 

In Portal

 

Povezane vijesti