TUHELJSKE TOPLICE: Radni vikend HUPT–a održava se na temu Pristupačnost kulturnih objekata i sadržaja

Projekt Radni vikend je seminar čiji je cilj bolja informiranost osoba s paraplegijom i tetraplegijom te njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvu i lokalnoj zajednici, a provodi se već 18 godina

 

Ovogodišnji "Radni vikend" koji počinje danas, a završava u nedjelju, održava se  u organizaciji Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT). u Tuheljskim toplicama, Hotel Well.

Tema trodnevnog seminara je Pristupačnost kulturnih objekata i sadržaja. Predavanja će održati dr. Zvonimir Kejla, dr. Dubravko Huljev, dr. Saša Moslavac, mr.sc. Lana Križaj, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, potpredsjednica SOIH-a Marica Mirić, doc. dr. sc. Ivana Marić, a Radnom vikendu nazočiti će i saborska zastupnica Ljubica Lukačić te zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mira Pekeč Knežević.

Projekt Radni vikend je seminar čiji je cilj bolja informiranost osoba s paraplegijom i tetraplegijom te njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvu i lokalnoj zajednici. Provodi se već 18 godina. Namijenjen je prije svega članovima HUPT-a, njihovim pratiteljima, članovima obitelji, čelnicima lokalne zajednice te stručnjacima raznih profila. Stotinjak ljudi, od toga šezdesetak osoba s paraplegijom i tetraplegijom tri dana zajedno rade, razmjenjuju iskustva, uče kako si pomoći u svakodnevnom življenju i rješavanju teškoća i izazova koji nosi život u invalidskim kolicima i s posljedicama koje izaziva ozljeda kralježnične moždine.

Istovremeni boravak stručnjaka logistička je podrška ljudima koji u svojem svakodnevnom životu nemaju priliku neposredno s njima komunicirati i savjetovati se glede rješavanja konkretnih problema, s obzirom da mnogi od njih žive u ruralnim područjima. Osnovni sadržaj cjelokupnog programa usmjeren je na poboljšanje kvalitete življenja osoba s paraplegijom i tetraplegijom i njihovih bližnjih, naravno uključujući i razne socijalne, zdravstvene i društvene subjekte.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti