HUPT Velimir Šandor i Bojan Hajdin u kampanji osvješćivanja o barijerama s kojima se susreću osobe u kolicima

Kampanja ‘Misli na mene, osvijesti moje probleme’ kroz četiri situacijska videa na društvenim mrežama informira i educira javnost o tome što ih sputava i što im je potrebno za nesmetano i samostalno kretanje

Bojan Hajdin i Velimir Šandor.

 

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom pokrenuta je kampanja Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara 'Misli na mene, osvijesti moje probleme' koja će trajati do kraja prosinca 2021. godine. Riječ je o kampanji osvješćivanja o društvenim, mentalnim i arhitektonskim barijerama s kojima se osobe u kolicima svakodnevno susreću, a oduzimaju im njihovu slobodu samostalnog kretanja.

Naizgled male prepreke osobama u kolicima nepremostive su barijere. Kampanja ‘Misli na mene, osvijesti moje probleme’ kroz četiri situacijska videa na društvenim mrežama informira i educira javnost o tome što ih sputava i što im je potrebno za nesmetano i samostalno kretanje.

U kampanji sudjelovali su i hrvatski sportaši s invaliditetom: Velimir Šandor, bacač diska i hrvatski paraolimpijac, osvajač brončane medalje na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. i srebrne u Tokiju 2020., te Bojan Hajdin, reprezentativac u obaranju ruke za osobe s invaliditetom i predsjednik HUPT-a. U kampanji su sudjelovali i članovi HUPT-a Ivana Smrečki i Marko Car.

Nepristupačnost gradskoga okoliša jedna je od bitnih dimenzija njihove društvene diskriminacije. U posljednjem istraživanju takvog tipa obavljenom u Zagrebu 2019. u dijelovima gradskih četvrti Gornji grad (Medveščak), Donji grad i Trnje ustanovljeno je da osobe u motornim invalidskim kolicima ne mogu samostalno prijeći čak 22 posto ukupne duljine pločnika (istraženih je 656 prijelaza) i 16 posto pješačkih prijelaza, odnosno njih 105, a za svladavanje 19 posto duljine pločnika i devet posto pješačkih prijelaza potrebna im je pomoć više od jedne osobe. I tu je riječ o motoriziranim kolicima.

Nadalje, rampe za ulazak u javne ustanove često su nepropisno izvedene i strme što stvara problem i motoriziranim i nemotoriziranim kolicima. Iako rampe za samostalni ulaz u sredstva javnog prijevoza postoje u vozilima, one nisu u stalnoj uporabi, a dio građana još uvijek nije svjestan čemu služe dodatna proširenje na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom.

Mislili ste da su gradovi prilagođeni kretanju osoba u kolicima? Razmislite još jednom, pratite objave HUPT-a na Facebooku, Instagramu I internet stranici, i priključite se kampanji uz hashtag #MisliNaMene. Mislite na osobe s invaliditetom i osobe u kolicima, osvijestite njihove probleme jer oko 15 posto svjetske i 12 posto hrvatske populacije ima neki oblik invaliditeta.

Financijski je kampanju podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

 

Fotografija: Mia Bednaž

In Portal

 

Povezane vijesti