Okrugli stol HUPT-a: Za zapošljavanje osoba s invaliditetom ključno je promijeniti njihov obrazovni profil

"Mnoge osobe s invaliditetom zaključe da im je isplativije ostati doma nego ići raditi kada usporede plaću i iznose socijalnih naknada", ističe pravobraniteljica za OSI Anka Slonjšak

 

Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara organizirala je okrugli stol na temu 'Zapošljavanje osoba s invaliditetom – izazovi i nove prilike' koji je okupio brojna poznata lica iz OSI zajednice.

Iako su napravljeni pomaci u sustavu zapošljavanja osoba s invaliditetom, postoji veliki prostor za poboljšanje sustava, a veliki problem predstavlja i obrazovni profil osoba s invaliditetom jer ih 63 posto ima završenu samo osnovnu školu, a samo tri posto ima visoku ili višu obrazovnu strukturu, istaknuto je na okruglom stolu.

"U Hrvatskoj je najslabija karika srednjoškolsko obrazovanje", naglasila je, između ostalog, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak na okruglom stolu.

"U nekim županijama ne postoji adekvatna struktura obrazovnog profila koje trebaju poslodavcu na zavodima za zapošljavanje. Za zapošljavanje osoba s invaliditetom ključno je promijeniti stav o njihovom obrazovanju. Trebali bi krenuti od toga da vidimo koja su to zanimanja koja oni uče u srednjim školama i koja im je podrška potrebna da dobiju kvalitetno obrazovanje jer je u Hrvatskoj najslabija karika srednjoškolsko obrazovanje", rekla je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom..

Srednjoškolsko obrazovanje, napominje Slonjšak, ima najmanju podršku jer se svi koncentriraju na pomoćnike u nastavi, a nitko ne razmišlja o prilagodbama koje su bitne da bi te osobe sutra mogli biti kvalitetni radnici.

Kao problem kod zapošljavanja navela je i socijalne naknade, zbog kojih je, upozorava, danas prisutno veliko isključivanje iz svijeta rada. Mnoge osobe s invaliditetom zaključe da im je isplativije ostati doma nego ići raditi kada usporede plaću i iznose socijalnih naknada, ističe Slonjšak.

"Osobna invalidinina je jedna od naknada koja bi trebala biti za uključivanje u zajednicu, no ona je apsolutno segregirajuća i isključiva iz razloga što osobe koje mogu raditi, ako bilo kakvu vrstu ugovora sklope, ili će im se invalidnina smanjiti ili zamrznuti ako prekorače 1250 kuna. Sve više osoba s najtežim invaliditetom želi raditi i studirati, stoga njih ne treba gurati u sustav socijalnih naknada, već im pružiti potporu u želji da rade”, poručila je pravobraniteljica.

HDZ-ova saborska zastupnica Ljubica Lukačić ocijenila je da iako se danas napravilo nekoliko koraka naprijed što se tiče zapošljavanja osoba s invaliditetom, ne možemo u potpunosti biti zadovoljni.

Vjeruje da će promjene u Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba s invaliditetom koji je na korak tome da ga usvoji Vlada poboljšati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom. Ono za što se osobno zalagala je to da se Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) da mogućnost da bude javna ustanova koja će moći organizirati se na način da može utvrđivati invaliditet.

"Iako postoje dokumenti, njih trinaest kojima dokazujemo invaliditet – niti jednom od tih dokumenata ne piše da ste osoba s invaliditetom. Nalaz i mišljenje ne može biti dokaz o invaliditetu, već samo podloga da se donese rješenje o invaliditetu. Kada taj dio dovedemo načistac, kada sredimo strategiju i kada ćemo konačno znati tko su osobe s invaliditetom, onda će zapošljavanje takvih osoba biti lakše", poručila je Lukačić.

Uskoro će se, napominje, morati promijeniti i zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja jer je veoma neodređen. Vještačenje, kaže Lukačić, treba biti na jednom mjestu i dogoditi se samo jednom.

Ono što izmjenama i dopunama ovog zakona nije riješeno - jer se nije moglo dobro pripremiti u ovom trenutku - jest odredba o radnim asistentima. Zato će se, napominje Lukačić, morati donijeti kvalitetno rješenje jer je problem što ih nema puno, a mnogo osoba s invaliditetom ima potrebu za tom institucijom.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti