VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Psiholozi iščeprkali 'čarobne riječi'

Sposobnost opažanja, razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama ključ je stvaranja dobrog međuljudskog ozračja. Emocionalno sigurni ljudi samopouzdaniji su, što im jača samokontrolu i posljedično upravljanje sobom, a samim time i komunikaciju s drugim ljudima

Dobrota, ilustracija.

 

Bez ovoga što psihologija emocionalnom inteligencijom naziva, emocije bi ispred razuma jurile, a ljudskim odnosima (za)vladao bi kaos, nerazumijevanje, konflikti i… O njoj je puno toga već i rečeno i napisano pa se čini 'nit šta dodat', nit' oduzet'. Al' psihićima mojim crv ne da mira pa čeprkaju i dalje.

Tako američka klinička psihologinja dr. Cortney Warren iščačkala riječi i devet 'izraza čarobnih' koji bi život mogli učiniti manje sivim, a možda i u bojama nekim pa poručuje: 'Ako koristite bilo koju od sljedećih devet fraza, emocionalno ste sigurniji od većine ljudi'. Ideš, beba!!

1. Hvala! Riječ samo naizgled obična. Ali ta naučena ljubaznost dobar je način da se neprimjetno drugoj osobi približimo pa i najtvrđa vrata otvorimo.

2. Žao mi je! Izraz počesto izgovoren (polu)automatski, a koji nam pruža mogućnost empatičnog interesa za tuđe potrebe i pozitivnog odgovora na njih.

3. Kako si? U mnogim jezicima naučeno pozdravno konvencionalno pitanje, koje bi trebalo svratiti pozornost na stvarni odgovor i empatične osjećaje koje bi u sugovorniku trebalo p(r)obuditi.

4. Osjećam se... U prošlom smo članku 'ranjivost otključali', naučili otvoreno reći kako se osjećamo i s drugima podijeliti teret koji nosimo.

5. Možeš li mi pobliže objasniti? Kao što naslov Simmelove knjige poručuje da 'nitko nije otok', tako uspostava mirnog, tolerantnog i strpljivog dijaloga ključ upravljanja međusobnim odnosima biva.

6. Slušam te/vas: Narodna izreka kaže da 's razlogom imamo dva uha, a jedna usta'. Šutjeti i slušati nerijetko je za drugoga ljekovitije od bilo koje izgovorene riječi.

7. Razumijem što govoriš/govorite, ali... Zvuči puno bolje i puno pomirljivije od prečesto grubo izgovorenog: 'Nisi u pravu'. Vlastito se mišljenje može i treba izraziti na prihvatljiv i neuvredljiv način, onaj kojega još i asertivnim zovemo.

8. Dobro obavljen posao! Povratnom pozitivnom informacijom i stalnim motiviranjem ljudima dajemo vjetar u leđa. Jedna je to od najvažnijih ljudskih osobina i aktivnosti, ona, kako smo običavali reći, 'koja i Sljeme pokreće'.

9. Možeš/možete li mi pomoći? 'Otključana ranjivost' pomoć bez srama zaziva. Dobivena i data podrška u isto vrijeme na obostranu dobrobit.

Otac emocionalne inteligencije, psiholog Daniel Goleman, na jednom je mjestu napisao: 'Emocionalni mozak reagira na događaje brže nego razmišljajući mozak'.

I zato upamtite i koristite barem neke od navedenih 'čarobnih fraza', a s vremenom se približite i 'emocionalno (naj)sigurnijoj' brojci devet jer 'mudra riječ često ne padne na plodno tlo, ali ljubazna uvijek' (Sir Arthur Helps).

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti