VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Treninzi duše i higijena mozga - 'disanje u kutiji' ili 'kvadratno disanje'

‘Disanje u kutiji’ ili ‘kvadratno disanje’ vježba je kojom se fokusirate na brojanje prilikom udisaja, odnosno izdisaja, istovremeno otklanjajući pozornost od izvora stresnog događaja

Žena, ilustracija.

 

U najvećem jeku ovotjednog apokaliptičnog olujnog nevremena, dok sam na sve strane ručnike pod prozore bacala, jer se voda niz zidove potocima slijevala, a roleta s jednog okna opasno iskočila, upada jedan mi od sinova s ‘blagotvornim’ i u tom trenutku ‘više nego dobrodošlo milozvučnim riječima’ kako će se nakon ovoga konačno moći lakše disati. Vašem uhu drago ne bi bilo čuti riječi koje sam mu izgovorila, režeći i rukom mu pokazujući smjer iz kojeg se pojavio.

Prohujao armagedon pa ti sada diši… Izem ti sreću tak’u.

Što smo mi to i Bogu i svemu svijetu zgriješili da nam polja i polja kuruze za klečanje i iskajavanje grijeha nakon svega ovoga dovoljna bila ne bi?!

Nakon ove ‘polugeneralne probe scenarija smaka svijeta’, u kojoj održati samokontrolu nimalo lako bilo nije (nikada do sad radarske snimke oblaka toliko opsesivno pregledavala nisam), unatoč svemu vratimo se ipak onom našem disanju ne bismo li obnovili dobrobitnu zdravstvenu energiju i kakav-takav balans za nove nevere koje najavljuju.

Ovaj puta na meniju se nudi tzv. ‘disanje u kutiji’ iliti ‘kvadratno disanje’ američkog psihologa, k tome još i psihijatra (2u1) Davida Klemanskog. Radi se o tehnici poznatoj i kao 4X4, budući da ima četiri jednaka koraka.

Upoznajmo 'dah kutije':

  • - Prvo polako udahnite i brojite do četiri.
  • - Zatim zadržite dah brojeći do četiri.
  • - Polako izdišite i brojite do četiri.
  • - Zadržite izdisaj brojeći do četiri.

‘Disanje u kutiji’ ili ‘kvadratno disanje’ vježba je kojom se fokusirate na brojanje prilikom udisaja, odnosno izdisaja, istovremeno otklanjajući pozornost od izvora stresnog događaja. Za razliku od ostalih vježbi disanja, koje ne koriste brojanje ili imaju neravnomjerne intervale, kvadratno disanje ima četiri jednaka koraka, slično kao i četiri stranice kvadrata. 'Dah na četiri brojanja' vrlo uspješno koriste specijalni timovi američke mornarice kao metodu da ostanu mirni u napetim okolnostima. Budući da se može koristiti bilo kada i bilo gdje, ovu tehniku ​​disanja, jednom od najlakših za početnike, možete smatrati svojom 'tajnom džepnom supermoći'.

‘Jednom kad oluja prođe, nećeš se sjećati kako si je preživio. Nećeš biti siguran ni je li oluja zaista prošla. Ali jedna će stvar biti sigurna. Kad preživiš oluju, nećeš biti ista osoba kao prije oluje. Upravo zbog toga oluje i postoje.’ (Haruki Murakami)

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti