Održana online rasprava posvećena Nacrtu konačnog prijedloga zakona o osobnoj asistenciji

Zakon za sada neće dovoljno pokriti potrebe korisnika koji imaju najveće potrebe za pomoć osobnog asistenta i ni jedan zakon neće pokriti sve potrebe osoba s invaliditetom, zato ne smijemo odustati od nekih drugih usluga, zaključila je zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević

Snimka zaslona, kolaž sudionika.

 

Online rasprava u organizaciji SOIH-a 'Fokusirajmo se' o Nacrtu konačnog prijedloga zakona o osobnoj asistenciji održana je u ponedjeljak, 12. lipnja 2023. putem Zoom platforme i okupila je stotinjak sudionika. Raspravi su prisustvovale saborska zastupnica Ljubica Lukačić i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević.

Naime, na 224. sjednici Vlade Republike Hrvatske bio je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o osobnoj asistenciji. Vlada je uputila konačni prijedlog zakona na drugo čitanje u Sabor te još postoji  mogućnost intervencije. Organizatori su tijekom rasprave sve prijedloge za poboljšanje zapisivali i biti će upućeni Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Raspravu je otvorila Marica Mirić, predsjednica SOIH-a, kazavši da su se najveće izmjene od prvog čitanja dogodile kod pomoćnika u nastavi i da su svi njihovi prijedlozi bili na neki način prihvaćeni.

Odmah na početku rasprave traženo je da se makne termin samac jer je prepreka za dobivanje najvećeg broja sati asistencije kod najtežeg stupnja invaliditeta. Između ostalog, potrebno je pojednostaviti samo dobivanje prava na asistenta jer bi u protivnom procjene svih korisnika mogle trajati i godinama.

- Ovaj zakon je bolje od svega onoga što danas imamo. Napravljen je pomak u broju i obuhvatu korisnika, u rasponu sati, a lista procjene potreba bit će najvažniji dokument koji će voditi računa o individualnim potrebama svake osobe uključujući i okolišne uvjete. Što se tiče pravilnika, oni će biti na e-Savjetovanju i moraju se uskladiti sa zakonom - kazala je Mira Pekeč-Knežević i izrazila zabrinutost kako pronaći 15 tisuća asistenata i kako definirati cijenu sata rada.

- Zakon za sada neće dovoljno pokriti potrebe korisnika koji imaju najveće potrebe za pomoć osobnog asistenta i ni jedan zakon neće pokriti sve potrebe osoba s invaliditetom, zato ne smijemo odustati od nekih drugih usluga kojima ćemo osigurati održivi sustav brige o osobama s invaliditetom - zaključila je zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević.

Nakon godinu dana provođenja zakona trebala bi se raditi evaluacija da se vide greške i propusti samog zakona koji će se onda kroz doradu ispravljati.

- Trebamo se svi zajedno izboriti da nakon godinu dana evaluacije zakona dobijemo još bolji zakon -zaključila je Marica Mirić.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti