VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Mobitele na pregled, molim!

'Mobitele na pregled, molim' pa 'tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen', kao u biblijskoj priči o Mariji Magdaleni

Mobitel, ilustracija.

 

Neka događajna žvrludanja prošlih dana vratila me u gimnazijske dane kada smo ondašnjim prometalom, šinobus zvanim, svakodnevno putovali u slavonski gradić usred Zlatne doline. Žagor učenika vlakaša na čas bi uzvik konduktera prekidao: 'Karte na pregled, molim!' Birtašku navadu 'čast svakome, veresije nikome' i kondukteri prihvatili. Svi smo, bez iznimke i ostatka, karte pokazati morali pa se opet vraćali zanimacijama svojim. Tako bilo i sutradan, i dan iza, i iza...

A seciranje es-em-es poruka u zadnje vrijeme zasjenilo je i toliko željeno pojavljivanje sunca. Politikanti i (nazovi)političari s jedne, a žurnalističko kritizerska piskarala s druge strane - sve samozvani polihistori novog doba kojima ni Aristotel nit' Platon ne bi bili ravni, sve 'čistunci neokaljani', 'nevini u znanju i čednih sposobnosti', kako je svojevremeno profesor Bujas zborio.

I kao što je kondukter nekoć u vlaku: 'Karte na pregled!', vikao, trebalo bi SVE mobitele na pregled zatražiti, od SVIH, bez iznimke - od pozicije i opozicije, od lijevih i desnih, od srednjih i onih 'odpozadi', od gornjih i donjih, od onih koji mogu, al' ne znaju kako i onih što od posla mam' pozelene. Al' jednako tako i od novinarčića fele svake i od žurnalista nešto 'većeg formata', onih 'samih po sebi neovisnih i nepristranih, neutralnih u stavovima, koji samo propituju, a ne sude, dobronamjernih i bezazlenih, bez primisli i zlih namjera' (moš' mislit').

Da konačno svjetlo dana ugleda ta 'čistoća' uma, namjera i poruka skrivenih, ta bezgrešnost i onih s jedne i onih s druge strane barikade, da osvane čija 'majka crnu vunu prede'. A vunene bi pređe, k tome još i crne, kol'ko hoćeš bilo. I ekvator bi se opasati moglo, a i više od toga.

'Mobitele na pregled, molim' pa 'tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen', kao u biblijskoj priči o Mariji Magdaleni.

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti