Alternativna medicina: Kako pobijediti reumu koja može uzrokovati teški invaliditet

Osim što uzrokuju bolove i otekline, reumatske bolesti za posljedicu mogu imati oštećenje zglobova, smanjenu pokretljivost, djelomičnu ili potpunu fizičku nesposobnost te u konačnici invalidnost

 

Reuma ili reumatizam je pojam koji se odnosi na niz mišićno-koštanih oboljenja poznatih kao reumatske bolesti.

Ubraja se u najčešće kronične bolesti, a prema statistikama trećina svjetske populacije pati od neke vrste ovog oboljenja. Većina reumatskih bolesti najčešće zahvaća kosti, zglobove, hrskavicu, tetive, mišiće i ligamente.

U nešto rjeđim oblicima zahvaćeni su i drugi dijelovi tijela poput kože i nekih unutarnjih organa. Reuma se javlja kod svih dobnih skupina, iako je učestalost veća između tridesete i pedesete godine života. Pogađa oba spola, premda žene u manjem postotku prednjače nad muškarcima.

Simptomi reume razlikuju se prema tipovima bolesti. Javljaju se postepeno, a tijekom razvoja bolesti može doći do njihovog povremenog izostanka, ali i do naglog i iznenadnog pojačanog manifestiranja.

Neki od najčešćih znakova reumatskih oboljenja:

- ukočenost i utrnulost mišića i zglobova

- crvenilo i otekline zglobova

- deformacija zglobova

- osjetljivost, bol i toplina zahvaćenih područja

- slabost udova 

- umor i iscrpljenost

Osim što uzrokuju bolove i otekline, reumatske bolesti za posljedicu mogu imati oštećenje zglobova, smanjenu pokretljivost, djelomičnu ili potpunu fizičku nesposobnost te u konačnici invalidnost.

Poznato je oko 250 vrsta reumatskih bolesti - od osteoporoze, preko različitih vrsta artritisa do sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

Spomenut ćemo neke od najučestalijih.

Osteoartritis

Osteoartritis je najčešći tip artritisa. Ova reumatska bolest uništava zglobnu hrskavicu i kosti, što dovodi do boli, upale i oštećenja zglobova. 

Podjednako obolijevaju muškarci i žene, a najraširenija je među starijom populacijom. Osteoartritis pogađa uglavnom vrat, donji dio leđa, prste, kukove i koljena.

Reumatoidni artritis 

Reumatoidni artritis je upalno sistemsko oboljenje prilikom kojega imunološki sustav napada vlastita tkiva koja okružuju zglobove.

Kod ove vrste reumatizma najčešće su zahvaćeni zglobovi šaka i stopala, ali nerijetko i ostalih dijelova tijela.

Reumatoidni artritis je prepoznatljiv po simetričnoj upali, što znači da se bol i oteklina istovremeno javljaju na zglobovima oba ekstremiteta.

Sistemski eritemski lupus 

Sistemski eritemski lupus (SLE) se kao i reumatoidni artritis ubraja u autoimuna reumatska oboljenja.

U ovom slučaju borba imunološkog sustava je usmjerena protiv zglobova, tetiva i drugog vezivnog tkiva, ali i mnogih organa kao što su koža, bubrezi, pluća, srce, krvne žile, mozak.

Ova bolest se u najvećem postotku javlja u tridesetim godinama života, iako od nje mogu oboljeti i djeca kao i starija populacija.

Giht 

Giht se javlja se kao posljedica taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima, koja se kod zdravih osoba prirodno eliminira iz organizma urinom.

Ova bolest učestalija je kod muške populacije, a kod žena se javlja u nešto manjem postotku i to najčešće u starijoj životnoj dobi.

Najčešće su pogođeni zglobovi koljena, nogu, ruku i lakta.

Ako se spomenute tegobe pojave na zglobu nožnog palca, tada se s potpunom sigurnošću može potvrditi da se radi upravo o gihtu.

Osim genetske predispozicije istraživanja su utvrdila i niz vanjskih faktora odgovornih za nastanak reumatskih oboljenja.

U njih se ubrajaju fizička neaktivnost, neadekvatna ishrana, prekomjerna tjelesna težina, pušenje, konzumiranje alkohola, ozebline, čest i dugotrajan boravak u vlažnim ili klimatiziranim prostorijama.

Dokazano je da se urednim načinom života i odbacivanjem navedenih štetnih životnih navika u znatnoj mjeri može prevenirati pojava kao i ubrzan razvoj većine reumatskih bolesti.

Nadalje, pravilna edukacija o simptomima reumatskih oboljenja je od velikog značaja za svakog bolesnika.

Iako se simptomi razlikuju od bolesti do bolesti, postavljanje rane i točne stručne dijagnoze u znatnoj mjeri će doprinijeti ublažavanju simptoma i usporavanju napretka bolesti.

Liječenje reume

Svako od reumatskih oboljenja ima različite uzroke koji zahtijevaju i različito liječenje.

Reumu možete liječiti i držati pod kontrolom:

- uvođenjem zdrave i adekvatne prehrane bogate svježim voćem i povrćem

- bavljenjem primjerenim fizičkim aktivnostima

- primjenom raznih metoda relaksacije

- odbacivanjem štetnih navika poput pušenja i konzumiranja alkoholnih pića

- korištenjem djelotvornih prirodnih pripravaka

Poseban naglasak se stavlja na suzbijanje upalnih promjena koje, ako se adekvatno ne liječe, mogu rezultirati i teškim invaliditetom.

Prirodne metode liječenja poput akupunkture, kiropraktike, aromaterapije mogu biti od velike pomoći za usporavanje razvoja bolesti kao i za ublažavanje njezinih tegoba

Izvor: alternativa-za-vas

 

Povezane vijesti