Znanstvena studija: Giht je bolest koja svoje 'žrtve' razara i tijekom spavanja

Precizan podatak o broju oboljelih u Hrvatskoj ne postoji, ali je poznato da se iz simptoma kod pacijenata koji potraže liječničku pomoć češće nego ranijih godina otkrije giht

 

Znanstvenici s Harvarda su otkrili da su akutni napadaji gihta u prosjeku dvostruko češći noću nego danju, objavljeno je u stručnom časopisu Arthritis & Rheumatology.
Giht je bolest ili zdravstveno stanje koje obično obilježavaju ponavljajući napadi upalnog artritisa. Manifestira se kao crven, osjetljiv, vruć i natečen zglob. U većini slučajeva zahvaćen je metatarzofalangealni zglob nožnog palca. Giht je metabolička bolest koja nastaje kao posljedica trajno visokih razina mokraćne kiseline u krvi i taloženja kristala mononatrijevog urata u zglobovima i drugim dijelovima tijela. Na Harvardu su otkrili da je uzrok češćih napadaja boli niža tjelesna temperatura te dehidracija do koje dolazi noću, ali i smanjenje koncentracije hormona kortizola.
U jednogodišnjem istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od oko 700 osoba s gihtom prosječne dobi 54 godine. Veći izgledi za napadaje gihta noću su bili prisutni bez obzira na unos alkohola i hrane s visokim udjelom purina. Razlaganjem purina u organizmu dolazi do nastanka mokraćne kiseline čija kristalizacija u zglobovima izaziva akutne napadaje gihta.
Promjene stila života i lijekovi mogu smanjiti razinu mokraćne kiseline.

Promjene u prehrani i stilu života koje utječu na razinu mokraćne kiseline uključuju smanjen unos hrane poput mesa i morskih plodova, konzumaciju vitamina C, smanjen unos alkohola i fruktoze, te izbjegavanje pretilosti.

Precizan broj oboljelih u Hrvatskoj nema, ali je poznato da se iz simptoma kod pacijenata koji potraže liječničku pomoć češće nego ranijih godina otkrije giht.

M. Damjanović