Varaždinske Toplice: Termalne vode pomažu u liječenju reumatoidnog artritisa, multiple skleroze i kralježnične moždine

Stručni znanstveno-medicinski istraživački tim, pod vodstvom dr. Vladimira Kneža, otkrio je i da primjena ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica mijenja oblik i funkcioniranje naših gena

 

Stručni znanstveno-medicinski tim iz Zavoda za fiziologiju i imunologiju, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, pod vodstvom dr. Vladimira Kneža, proveli su istraživanje o učinkovitosti ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica na funkcionalne sposobnosti zglobova, aktivnosti bolesti i kvalitetu života bolesnika s reumatoidnim artritisom.

Reumatoidni artritis (RA) najčešća je kronična upalna reumatska bolest, koju obilježavaju bol, otekline i zakočenost zglobova, smanjenje opsega pokreta, umor i gubitak snage. Posljedično tome, već u ranoj fazi bolesti dolazi do značajnog ograničenja aktivnosti i sudjelovanja u svakodnevnom životu. Osim zglobova mogu biti zahvaćeni i drugi organski sustavi (kardiovaskularni, respiratorni) s ozbiljnim posljedicama po zdravlje i život.

Od reumatoidnog artritisa u Hrvatskoj trpi približno 45 tisuća ljudi, od ankilozantnog spondilitisa oko 20 tisuća, a od psorijatičnogartritisa približno 40 tisuća. Oko 37 posto hrvatskih radnika trpi zbog mišićnih bolova u vratu, ramenima i rukama.

Podaci svjedoče da polovica bolesnika izgubi radnu sposobnost tijekom deset godina od postavljanja dijagnoze bolesti. Liječenje upalnih reumatskih bolesti primjeno ljekovitih varaždinsko-topličkih prirodnih čimbenika mineralne vode i tla u liječenju izuzetno je rijetko. Dostupnost je  povezana i s brojem specijalista  jer primjenu balneoterapije/hidroterapije može propisati samo specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije ili subspecijalist reumatolog, a njih u Hrvatskoj nedostaje. Hrvatskim se pacijentima prava svake godine smanjuju, jer prije tri godine su preko HZZO-a dobivali 21 dan stacionarne medicinske rehabilitacije, a sada tjedan dana manje.

Stručni tim pod vodstvom dr. Kneža utvrdio je temeljem kliničkog ispitivanja i pregleda znanstvene literature da primjena ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica ima pozitivan utjecaj na funkcionalne sposobnosti i kvalitetu života bolesnika s reumatoidnim artritismom. Štoviše, primjena ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica utječe na naš imunološki sustav i to na razinu citokina TNF, IL1, IL2 i IL6, te modulira biološke odgovore koje inducira ili regulira TNF i IL6, dakle djeluje na iste biološke mehanizme na koje djeluju i najnoviji pametni biološki i biosimilarni lijekovi, uz veću dostupnost i bolju sigurnost za pacijente u odnosu na potencijalne ozbiljne nuspojave i neželjene učinke bioloških lijekova. 

Osim na upalne remuatske bolesti, primjena ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica svojim  protuupalnim učincima ima značajnu ulogu u prevenciji i liječenju brojnih stanja, uključujući koronarnu arterijsku bolest, hipertenziju, dislipidemiju, gojaznost, cerebrovaskularne bolesti, multiplu skelrozu, CVI, ozljede kralježnične moždine, različite vrste karcinoma, dijabetes melitus tipa 2, osteoporozu, depresiju i anksioznost.  

Isto tako, stručni znanstveno-medicinski istraživački tim i dr. Knež utvrdili su da primjena ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica mijenja oblik i funkcioniranje naših gena, preko promjena u DNA metilaciji i ekspresiji gena. 

Hrvatska je bogata mjestima koja imaju prirodne ljekovite činitelje, čak njih 200-tinjak, od kojih tek 18 djeluju kao lječilišta, a to je prilika za razvoj medicinskog turizma, no za to su potrebne kapitalne investicije i zdrave političke odluke.

In Portal

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

 

Povezane vijesti