Novi zakoni donose značajne promjene u pravima osoba s invaliditetom

Gotovo 150.000 djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom od iduće godine dobit će inkluzivni dodatak, a broj korisnika dječjeg doplatka će se udvostručiti. To je najavljeno u ponedjeljak tijekom predstavljanja zakona koji bi od iduće godine trebali regulirati ova područja

Andrej Plenković

 

Kako je istaknuo premijer Andrej Plenković u svom uvodnom govoru na sjednici Vladinog Povjerenstva za osobe s invaliditetom, iznos inkluzivnog dodatka bit će veći od trenutno zajedničkih naknada koje primaju osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju. Inkluzivni dodatak je novčana naknada namijenjena osiguravanju ravnopravnog sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu, objedinjujući četiri postojeće naknade: osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja. Trenutno se za te četiri naknade ukupno izdvaja 265 milijuna eura godišnje, dok će se sljedeće godine za inkluzivni dodatak izdvojiti 506 milijuna eura, gotovo dvostruko više.

Što se tiče izmjena Zakona o dječjem doplatku, Plenković je naveo da je 2022. godine prosječan broj korisnika iznosio 126.000, obuhvaćajući 247.000 djece, uz troškove od 173 milijuna eura. Nakon donošenja zakonskih izmjena, broj korisnika će se udvostručiti jer će pravo na doplatak imati sva kućanstva s dohotkom do 618 eura po članu obitelji, što je značajno povećanje s prethodnog praga od 309 eura, koji je iznosio 70% proračunske osnovice. Ova promjena će obuhvatiti više od 271.000 roditelja i 511.000 djece, uz proračunski izdatak od 262 milijuna eura, što je povećanje od 89 milijuna eura u odnosu na tekuću godinu. Prosječni iznos dječjeg doplatka po korisniku iznosit će 95 eura.

Planirano je da Zakon o inkluzivnom dodatku stupi na snagu 1. siječnja, a izmjene Zakona o dječjem doplatku najkasnije 1. ožujka 2024. godine.

Ministar rada, Marin Piletić, istaknuo je važnost Zakona o inkluzivnom dodatku, navodeći kako će se trajno poboljšati materijalni položaj gotovo 150.000 osoba s invaliditetom, uz potrebu za samo jednim vještačenjem kako bi ostvarili jedinstvenu novčanu naknadu. Iznos inkluzivnog dodatka kreće se u pet kategorija, počevši od 720 eura za prvu kategoriju do 138 eura za petu kategoriju.

Nakon priznanja inkluzivnog dodatka, korisnici će zadržati svoja postojeća prava. Postupak za inkluzivni dodatak trajat će do kraja 2024., pri čemu će korisnicima biti isplaćena razlika od datuma stupanja zakona na snagu 1. siječnja 2024. godine. Novim korisnicima će se prava priznati od datuma podnošenja zahtjeva.

Ministar Piletić također je napomenuo da je na inzistiranje radne skupine i predstavnika udruga prihvaćen prijedlog da se osnovica za izračun inkluzivnog dodatka poveća sa 100 eura na 120 eura u prvom čitanju. Ministarstvo također radi na zakonu o povlasticama u prometu za osobe s invaliditetom.

Marica Mirić, zamjenica predsjednice Povjerenstva i predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, pozdravila je činjenicu da prijedlog zakona uključuje definiciju osoba s invaliditetom kao osoba s tjelesnim, senzornim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem koje utječe na njihovu interakciju s okolinom.

Nakon jučerašnje prezentacije, Nacrt prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku i Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o dječjem doplatku bit će otvoreni za e-savjetovanje.

 

In Portal

 

Povezane vijesti