ANKA SLONJŠAK Slučaj djevojčice s autizmom treba pokrenuti sustavnu podršku

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u srijedu je apelirala na nadležne da ih slučaj djevojčice s autizmom, kojoj je odbijen hitni smještaj, pokrene na osiguravanje sustavne podrške, poručivši da očekuje konkretne korake, a ne prebacivanje odgovornosti

Anka Slonjšak

 

- Ovaj slučaj je ponovno pokazao da je i deset godina nakon što smo od nadležnih zatražili da se poduzmu hitne mjere i osiguraju odgovarajuća sustavna rješenja, u Hrvatskoj sav teret skrbi za djecu s autizmom i dalje na njihovim roditeljima - upozorila je pravobraniteljica Slonjšak u priopćenju.

Poručila je da osobe s autizmom i njihove obitelji u Hrvatskoj zaslužuju dostojanstveni život, bez stalnog straha od budućnosti, s osiguranim uslugama odmora od skrbi i drugim oblicima podrške.

Kaže kako je najveći strah roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a posebno onih s autizmom, vezan uz to što će biti s njihovom djecom kad se oni više ne budu mogli brinuti za njih.

Slučaj djevojčice s autizmom kojoj je odbijen hitni smještaj, a koji je s pravom posljednjih dana pobudio veliki interes javnosti, pokazao je, kaže Slonjšak, da je taj strah nažalost opravdan.

Ističe da se u konkretnom slučaju nameće zaključak da je krizni smještaj za djevojčicu u ustanovi namijenjenoj privremenom smještaju djece bez roditeljske skrbi odbijen upravo zbog dijagnoze autizma, odnosno da je ponovno došlo do diskriminacije na osnovi invaliditeta.

- Fokus na dijagnozi odudara od svih načela Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i obavezi donošenja odluka kojima će prvenstveni značaj biti pridan najboljim interesima djeteta - ističe.

Čak i intervencijom nadležnog Ministarstva, napominje, izrazito je teško osigurati i krizni privremeni smještaj djetetu s teškoćama u razvoju, a da ne govorimo o uslugama i smještaju koji bi roditeljima omogućio odmor od skrbi kako ne bi došlo do njihovog urušavanja i urušavanja obitelji pod teretom koji je isključivo na njima.

Šestogodišnja djevojčica s poremećajima iz spektra autizma za koju se zbog privremenog nedostatka odgovarajuće roditeljske skrbi tražio privremeni smještaj u ponedjeljak je zbrinuta u Centru Slave Raškaj, nakon što je 31 ustanova odbila primiti djevojčicu.

Tatjana Štritof iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad u ponedjeljak je rekla da je riječ o djevojčici koja je do sada bila zbrinuta u široj obitelji te je opovrgnula medijske napise da se za djevojčicu smještaj tražio zadnjih pet dana.

Smještaj djevojčici pronađen je u ponedjeljak nakon što je iz vrtića javljeno da dijete nije više u mogućnosti biti u primarnoj obitelji.

Riječ je o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske skrbi zbog čega se ukazala potreba za privremenim smještajem, što je riješeno u suradnji s ustanovom Slava Raškaj. Štritof je istaknula da će stručnjaci utvrditi koje su daljnje potrebe djevojčice, a intencija je da se vrati u svoju primarnu obitelj.

Upitana kako je moguće da je 31 ustanova odbila primiti djevojčicu, potvrdila je da su zaprimljeni negativni odgovori ali je, kaže, činjenica da je riječ o djetetu s teškoćama u razvoju.

 

Izvor: Hina

 

Povezane vijesti