DAWSON MARTEL Mladić s autizmom uz pomoć obitelji gradi vlastiti dom

Izgradnja stana za Dawsona je pri kraju - fali još jedan čavao, reklo bi se - no nije u tome poanta ove priče. Stan je nevažan u odnosu na ono praiskonsko u čovjeku, a to je potreba za slobodom

Dawson Martel

 

Mnogi ga opisuju kao veselu i vrijednu osobu, a usto je i čovjek od povjerenja, kako kažu njegovi poslodavci i članovi obitelji.

Dawson Martel (21) ima tri posla i volontira u humanitarnoj organizaciji Habitat koja brine za one građane s društvene margine. Njegov sljedeći korak je naučiti živjeti sam.

Zakoračio je u treće desetljeće života, a pošto je rođen s autizmom, uvijek mu je bilo teže dosegnuti iste ciljeve koje imaju njegovi vršnjaci bez invaliditeta. Ali nikada nije dopustio da ga to zaustavi, nije bio čovjek koji podliježe iščašenim skrupulama malograđanske sredine. Zato su ga svi i zavoljeli, glavom i srcem rušio je predrasude.

Dawson Martel, obitelj

 

Bio je aktivan član raznih sportskih timova i studentskih organizacija prije nego što je 2019. završio srednju školu, a fakultet je napustio jer ga nije doživio kao svoje 'prirodno stanište'.

Sljedeći korak je, kažu njegovi roditelji, učenje samostalnog života, a Dawson Martel se slaže. Rekao je da ne želi zauvijek živjeti s roditeljima i da se nada da će dobiti svoj stan 'jer mora negdje biti sam'.

Kerry-Ann i Aaron Martel grade pripadajuću garažu za dva automobila sa stanom na drugom katu u koji će se useliti njihov sin. Otkako je gradnja započela prije nekoliko mjeseci, Dawson Martel je radio zajedno sa svojim roditeljima, prijateljima i izvođačima, preuzimajući aktivnu ulogu u izgradnji svog novog doma.

Izgradnja stana za Dawsona je pri kraju - fali još jedan čavao, reklo bi se - no nije u tome poanta ove priče. Stan je nevažan u odnosu na ono praiskonsko u čovjeku, a to je potreba za slobodom. S autizmom ili ne - kako je to pitanje trivijalno kad je o slobodi riječ.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti