Održana završna konferencija projekta 'Inkluzivna farma - temelj samostalnoga života'

Grad nastoji, uz sve probleme koje ima, maksimalno pomoći jer želimo da kvaliteta života u gradu za djecu s teškoćama u razvoju bude bolja, da se maksimalno uključe u društvo i osjećaju poželjno, kazala je gradonačelnica Komes te udruzi poželjela puno uspjeha i u daljnjem radu

Zajednička fotografija s konferencije.

 

Završna konferencija ovog projekta održana je u petak, 3. lipnja 2022. godine na farmi u Hrastovici. Grad Petrinja partner je udruzi u provedbi projekta, a završnoj konferenciji pridružila se i gradonačelnica Komes koja je ovom prilikom čestitala svima koji su sudjelovali u ovom projektu i imaju viziju kako pomoći osobama s teškoćama u razvoju te na taj način stvaraju i razvijaju nove usluge u zajednici.

- Iznimna mi je čast biti danas ovdje među vama, hrabrim, upornim i dobrim ljudima koji se borite za kvalitetne i dobre ciljeve kako bismo osobe, a naročito djecu s teškoćama u razvoju uključili u društvo i time podizali kvalitetu života i razvijali društvo. Grad nastoji, uz sve probleme koje ima, maksimalno pomoći jer želimo da kvaliteta života u gradu za djecu s teškoćama u razvoju bude bolja, da se maksimalno uključe u društvo i osjećaju poželjno - kazala je gradonačelnica te udruzi poželjela puno uspjeha i u daljnjem radu.

Cilj projekta je stvoriti bolje uvjete života, snažniju socijalnu uključenost osoba s invaliditetom, a posebno za djecu s teškoćama u razvoju koja se toliko vesele svakoj aktivnosti koja je na farmi realizirana u protekle dvije godine. U tom razdoblju obradili su 180 radionica uzgoja i branja povrća, voća i aromatičnog bilja, 100 radionica obrade voća i povrća, odrađeno je šest javnih kampanja, skupljeno su 1372 volonterska sata, 63 volontera su sudjelovala u volonterskim aktivnostima. Surađivali su sa Srednjom školom Petrinja, 58 osoba bilo je uključeno u projektne aktivnosti i možda najslađe od svega, u čemu je i održivost farme, da su dva korisnika od 1. lipnja zaposlena u udruzi zahvaljući provedbi projektnih aktivnosti te kroz mjeru javnih radova u trajanju 6 mjeseci.

Korisnicima na projektu, članovima udruge, na završnoj konferenciji projekta podjeljene su potvrde o sudjelovanju na projektu koje su im uručili Snježana Tomašević, izvršna direktorica udruge i Ivan Latinčić, voditelj projekta, a u ime korisnika zahvalila se i o važnosti sudjelovanja na ovom projektu inspirativno je govorila Maja Latinčić. Istaknula je kako su za vrijeme trajanja ovog projekta postali jedna velika obitelj, a zajedništvo, duh i vedrina se mogu osjetiti u svakom kutku ove farme u Hrastovici.

- Htjela bih vam posvjedočiti koliko je meni kao osobi s invaliditetom, kao i svim mojim prijateljima, značila ova Inkluzivna farma. Mi kao osobe s invaliditetom, kada završimo školsko obrazovanje većinom smo osuđeni na boravak unutar naša četiri zida i nitko poslije ne vodi baš toliko računa o nama, ali ova Farma nam je pružila upravo to, pružila nam je jedno mjesto gdje se možemo osjećati sigurno, zaštićeno i voljeno. Kada god smo imali neki problem, naši djelatnici, a pogotovo ovdje prisutan Ivan, koji nas nasmijava, su učinili da zaboravimo sve naše probleme - rekla je Maja Latinčić te dodala kako je ova Inkluzivna farma primjer kako bi njih, osobe s invaliditetom, cijelo društvo trebalo prihvaćati i iskorištavati njihove potencijale.

Prigodnim riječima u nastavku završne konferencije u ime Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, obratila se Natalija Krajnović, Mirjana Markovinović, izvršna direktorica Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize, predsjednici prijateljskih i partnerskih županijskih udruga, roditelji i drugi gosti.

Dijabetičko društvo grada Siska održalo je, u sklopu završne konferencije, za sve sudionike akciju mjerenja šećera u krvi, krvnog tlaka i glukoze.

Projekt vrijedan 1.490.540,00 kuna prijavljen je i odobren u sklopu Poziva 'Razvoj i provedba programa za Socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru', Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 - 2020, Europski socijalni fond, a provodio se od 7. travnja 2020. do 7. lipnja 2022. godine.

 

Fotografija: Grad Petrinja/UOSI SMŽ

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti