U Varaždinu održano treće izdanje paraatletskog meetinga Zagreb Open

Ovaj događaj organizirao najtrofejniji hrvatski paraatletski klub URIHO iz Zagreba, zajedno s Atletskim klubom Sloboda iz Varaždina

Prizor s turnira.

 

Treće izdanje međunarodnog paratletskog meetinga Zagreb Open 2023. održano je u nedjelju 15. listopada. Na ovom natjecanju nastupilo je više od 100 natjecatelja iz osam europskih zemalja, među kojima su bili i natjecatelji iz 30 hrvatskih klubova.

Ovaj događaj organizirao najtrofejniji hrvatski paraatletski klub URIHO iz Zagreba, zajedno s Atletskim klubom Sloboda iz Varaždina.

Sve natjecatelje najprije su pozdravili predsjednica paraatletskog kluba URIHO Marina Banović kao i predsjednik Zagrebačkog parasportskog saveza Josip Držaić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić te predsjednik Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina Ivan Vujec kao i voditelj Službe za natjecateljski sport u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske Krešimir Kraljević, otvorivši pritom natjecanje u Varaždinu.

Natjecanje se održalo u više disciplina u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

Natjecatelji su se nadmetali u bacanju kugle, bacanju diska, bacanju koplja, te bacanju čunja, skokovima u dalj.

Najbolji rezultat postigao je srpski predstavnik Vladimir Radojčić u disciplini bacanja diska (F1), s hicem od 12,64 metra, odnosno osvojenih 1025 bodova. U seniorskoj konkurenciji za žene najuspješnija na natjecanju bila je Čehinja Miroslava Obrova koja se natjecala u bacanju kugle (F56). Ona je s bacila hitac 6,7 metara i s tim rezultatom osvojila 734 boda.

Među juniorima najuspješniji su bili paraatletičari iz AK Spektar - Sara Marić u utrci na 100 metra (T47) i Massimo Iveta u bacanju kugle (F33). Sara je u utrci na 100 metra na cilj stigla s rezultatom 14,36 sekundi i pritom osvojila sjajnih 968 bodova. Massimo Iveta u bacanju kugle osvojio je 390 bodova bacivši kuglu 6,49 metara.

Na ovom natjecanju postavljena su i tri nova državna rekorda od strane hrvatskih paraatletičara. Amtonio Kosmat na utrci 400 metara u kategoriji T38 došao do cilja za 56,70 sekundi, na taj način poboljšao je svoj osobni i postavio novi državni rekord. Isto je za rukom pošlo i Marku Radovancu koji je postavio državni rekord u skoku u dalj u kategoriji T46, skočivši 5,20 metara. Uspješna je bila i predstavnica PAK Karlovca Melita Galetić koja je oborila državni rekord u bacanju koplja u kategoriji F34 bacivši koplje 10,7 metara.

Svi rezultati koje su naši para atletičari postigli na ovom natjecanju boduju se u sklopu Hrvatske paraatletske lige 2023.

Međunarodni paraatletski meeting Zagreb Open jedini je turnir ovog formata, a sufinanciralo ga je Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske.

 

Borna Ferdo Vukojević

 

Povezane vijesti