Slegli se dojmovi nakon Međunarodnog paraatletskog susreta 'Zagreb Open 2022'

Sportski park Mladost bio je u nedjelju, 16. listopada 2022., domaćinom drugog izdanja Međunarodnog paraatletskog susreta 'Zagreb Open 2022.', a ujedno i 3. kola Paraatletske lige 2022., koje se provodi uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta

Zajednička fotografija članova Atletskog kluba osoba s invaliditetom 'Spektar'.

 

Među sudionicima bili su i sportaši Atletskog kluba 'Srce', člana Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke, koji su nam se javili u redakciju.

- Naši sportaši opet su ostvarili izvrsne rezultate od kojih izdvajamo sljedeće: Miroslav Matić osvojio je drugo mjesto u bacanju diska, Ena Kosić osvojila je prvo mjesto u disciplini trčanje na 100 metara, a Željko Koščalek osvojio je drugo mjesto u skoku u dalj - javili su iz ovog kluba.

Kao što je bilo i za očekivati, članovi Atletskog kluba osoba s invaliditetom 'Spektar' iz Pule bili su najbrojniji s 20 sportaša/ica, od kojih je nastupilo njih 18. Postigli su vrlo zapažene rezultate: naša paraolimpijka Jelena Vuković bacila je kuglu na 7,21 metar, a disk na 19,02 metra, što je njezin najbolji rezultat u obje discipline u protekle tri godine, čime je bacila normu bacanja diska za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Parizu. Da podsjetimo, na atletskim borilištima Sportskog centra Sloboda u Varaždinu 1. listopada 2022. održano je Ekipno prvenstvo Hrvatske u paraatletici, koje je ujedno bilo i 2. kolo Paraatletske lige, a Vuković je bacila kuglu na 6,99 metara i disk 15,92 metara.

- Baš sam sretna i ponosna jer je moj disk kojeg obožavam konačno preletio 19,00 metara - komentirala je naša paraolimpijka na Facebooku.

Emilio Zonta bacio je kuglu na 6,92 metra, a bacanjem diska na 20,01 metar postigao je ponovno novi hrvatski rekord. Naime, na Ekipnom prvenstvu Hrvatske u paraatletici u Varaždinu, Zonta je s rezultatima kugla 6,99 metara i disk 19,96 metara također ostvario hrvatski rekord.

Zontinim rezultatima oduševljena je dopredsjednica kluba Jelena Vuković, koja ga je opisala kao samozatajnog dečka koji je nedugo nakon što je stradao započeo svoju sportsku karijeru baš u 'Spektru'.

- Uporan i vrijedan došao je do toga da na svakom natjecanju ponovno i ponovno popravlja svoj rezultat u bacanju diska i postavlja novi hrvatski rekord. On je dečko koji uz sve radi i na farmi, čuva i hrani životinje, kao i svog najdražeg prijatelja boškarina Boška, velikog kao kuća. Uz svakodnevne poslovne obaveze i redovno radno vrijeme od osam sati, dolazi redovno na treninge, šuti i trenira. Iz dana u dan postao je sve samouvjereniji i jači, što se vidi u njegovom životu, kako sportskom, tako i u privatnom. Smatram da je ovo za njega početak - rekla je Vuković.

Iz Spektra su bačena tri nova hrvatska rekorda i deset osobnih rekorda.

- Jako sam ponosna na uspjeh svih sportaša/ica, koji su ove godine na Zagreb Open putovali u pratnji trenerice i predsjednice Katje Luketić te trenera Ivana Radešića, medicinske sestre, asistentica i roditelja. Ponovno smo putovali u ovako velikom broju, s 32 ljudi, kao jedan od najbrojnijih klubova osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Postigli smo jednu zlatnu, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju. Bilo bi ih puno više da kategorije nisu spajane i da plasman nije ovisio ne o rezultatu, nego o bodovima - rekla je Vuković.

Tako je Massimo Iveta iz 'Spektra' ostvario osobni rekord bacanjem kugle na 6,46 metara, dok je koplje bacio na 9,14 metara. Alis Mustafić bacio je kuglu 3,59 metara i disk na 9,70 metara, zbog čega je postigao osobni rekord. Dino Brozan je također ostvario osobni rekord, bacivši kuglu na 6,94 metara i disk na 17,00 metara. Mirsad Taletović na 100 metara ostvario je rezultat od 19,11 metara, čime je postigao osobni rekord i osvojio srebrnu medalju. Također, na 200 metara trčao je za 40,11, čime je postigao osobni rekord i također srebrnu medalju. Marko Uležić u utrci na 100 metara ostvario je 15,27, postigavši također novi hrvatski rekord i zlatnu medalju, kao i na 200 metara rezultat od 33,74, postigavši novi hrvatski rekord i zlatnu medalju. Ovoj skupini pribraja se i Sara Marić, daljina 100 metara za 3,91, a na 100 metara za 14,34, postigavši dva osobna rekorda. Meri Drndić osvojila je srebrnu medalju s kuglom od 5,89 metara i 20,60 metara na 100 metara.

Zagreb Open prvo je i još uvijek jedino međunarodno natjecanje ovakvog formata u Republici Hrvatskoj. Brojnim sudionicima bio je prilika da na njemu postignu kvalifikacijske norme za Svjetsko prvenstvo u paraatletici, koje će biti održano u Parizu 2023. godine, kao i kvalifikacijske norme za Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

Natjecanje je verificirano od WPA, što znači da spada u Svjetsku paraatletiku. Rezultati se boduju RAZA bodovima i u konačnici su proglašeni pobjednici utrke. Organizator Zagreb Opena 2022. bio je Atletski klub osoba s invaliditetom URIHO (AKOI URIHO), partner Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom (HASOSI), a sufinanciran je od strane Ministarstva turizma i sporta.

Nakon ovog Međunarodnog mitinga slijedi još jedno kolo Paraatletske lige, i to Dvoransko prvenstvo 6. studenog 2022., također u Zagrebu.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti