ZAGREB OPEN 2022 Čak 11 hrvatskih rekorda na međunarodnom paraatletskom mitingu

Nakon što je u rujnu održan najveći hrvatski atletski miting, Memorijal Borisa Hanžekovića, atletska borilišta Sportskog parka Mladost u Zagrebu ugostila su i Drugo izdanje Međunarodnog paraatletskog mitinga Zagreb Open 2022

Ratko Kovačić, Marinka Bakula Anđelić, Marina Banović, Josip Držaić i Darko Tot.

 

Sportski park Mladost sa svojim atletskim borilištima stadiona na Jarunu u Zagrebu bio je u nedjelju, 16. listopada 2022., domaćinom drugog izdanja Međunarodnog paraatletskog susreta (mitinga) - International Para Athletics Meeting 'Zagreb Open 2022.', a ujedno i 3. kola Paraatletske lige 2022., koje se provodi uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta.

Hrvatski paraatletičari postavili su ukupno 11 državnih rekorda, četiri u ženskoj, te sedam u muškoj konkurenciji. Na Zagreb Openu je u nedjelju nastupilo 110 paraatletičara iz osam europskih zemalja, među kojima i ponajbolji hrvatski atletičari s invaliditetom.

Osim rekorda Ivane Purkić (AKOSI Vinkovci) u bacanju kugle F38 s rezultatom 9,24 m, državni rekord u bacanju kugle postavila je i Ani Jelenić (PAK Uspon) u kategoriji F33 sa 4,34 metra. Državne rekorde u bacanju diska postavile su Melisa Adrović (AKOSI Medulin) u kategoriji F37 s 5,96 metara i Petra Štruklec (AKOSI Agram) u kategoriji F40 s 15,04 metara.

Postavljeno je i sedam državnih rekorda u muškoj konkurenciji, od čega je čak pet u trkaćkim disciplinama.

Državne rekorde na 100 metara postavili su Velimir Turina (AK Odisej) u kategoriji T35 sa 17,20 sekundi, Ivor Milobar (AKOI URIHO) u kategoriji T36 s 14,84 sekunde i Marko Uležić (AK Spektar) u kategoriji F64 s 15,27 sekundi. Marko Uležić je postavio i državni rekord na 200 metara s rezultatom 33,74 sekunde.

Državni rekord na 400 metara u kategoriji T38 postavio je Antonio Kosmat (AKOSIS) pretrčavši navedenu dionicu za 56,91 sekundi. Emilio Zonta (AK Spektar) je s 20,01 metrom postavio državni rekord u bacanju diska F55, a državni rekord u bacanju koplja F54 postavio je Marin Županović (AKOSI Vinkovci) s 20,05 metara.

Najuspješniji rezultat natjecanja postigao je Slovak Marian Kureja u bacanju čunja u kategoriji F51 s 32,69 metara, odnosno postignutih 1026 bodova, dok je u ženskoj konkurenciji najuspješnija bila predstavnica Srbije Saška Sokolov koja je koplje u kategoriji F46 bacila 34,63 metra i time postigla 799 bodova.

Od hrvatskih predstavnika, najuspješniji je bio paraolimpijac Deni Černi (AKI-Otos-GP) u bacanju kugle F33 s 10,86 metara (916 bodova), a najupješnija Ivana Purkić (AKOSI Vinkovci) u bacanju kugle F38 s novim hrvatskim rekordom 9,24 metara (770 bodova).

- Iznimno mi je drago da smo uspjeli organizirati drugo izdanje međunarodnog paraatletskog mitinga Zagreb Open 2022. Prvo izdanje je bilo 2019. godine, nažalost zbog pandemije proteklih godina nismo bili u mogućnosti organiziratii miting. Ovo natjecanje je okupilo puno veći broj sportaša nego zadnje izdanje. Nastupilo je 110 sportaša iz osam zamalja, a oni su ukupno ostvarili 180 startova. Ponosmo smo što je tako veliki broj sudionika prepoznao ovo natjecanje, imali smo jako puno upita - kazala je Marina Banović, predsjednica Atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO, organizatora mitinga.

- Iz godine u godinu unapređujemo sustav sporta osoba s invaliditetom i drago mi je što uz veliko atletsko natjecanje kao što je Hanžekovićev memorijal, Zagreb i Hrvatska mogu ponuditi slično izdanje takvog mitinga za parasportaše - dodala je ova liječnica i atletičarka.

Trkaća kolica.Zanimljivo, na stadionu uz Savu prvi put mogli smo vidjeti utrke u trkaćim kolicima, takozvanoj 'formuli', s Austrijancem Thomasom Geierspichlerom, paraolimpijskim pobjednikom iz Atene i Pekinga, koji u Zagrebu na 100 metara 'lovio' normu za POI u Parizu 2024. i uspio je.

Tijekom pozdravih govora prisutnima su se obratili predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednica Atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO Marina Banović, predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Josip Držaić, izaslanica gradonačelnika, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravlje, branitelje i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić, te voditelj Službe za natjecateljski sport u Ministarstvu turizma i sporta Darko Tot.

Zagreb Open prvo je, i trenutačno jedino, međunarodno natjecanje ovakvog formata u Hrvatskoj, a ove je godine privuklo je sudionike iz brojnih zemalja jer su na njemu mogli postizati kvalifikacijske norme za Svjetsko prvenstvo u paraatletici koje će biti održano u Parizu 2023. godine, te kvalifikacijskih normi za Paraolimpijske igre Pariz 2024.

Organizator Zagreb Opena je bio Atletski klub osoba s invaliditetom URIHO (AKOI URIHO), partner Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom (HASOSI), a sufinanciran je od strane Ministarstva turizma i sporta.

 

HPO/Denis Lugarić

 

Povezane vijesti