Završen 12. Čigra Limač Kup i Čigra Open

Turnir je poseban po tome što omogućuje nastup djeci s teškoćama u razvoju da pokažu usvojena znanja i vještine koja vrijedno usvajaju na svakodnevnim treninzima, a kao nagradu dobiju medalju koja im ostaje kao uspomena za cijeli život

Prizor s natjecanja.

 

Najmlađi natjecatelji u taekwondou okupili su se na 12. Čigra Limač Kupu i Čigra Openu u zagrebačkom Domu sportova. Natjecala su se i djeca s teškoćama u razvoju te odrasli s invaliditetom, članovi naše parataekwondo reprezentacije koja je na svjetskom prvenstvu u Meksiku ostvarila zapažene rezultate osvojivši čak 14 medalja.

Medalja oko vrata, trofej u rukama. Neopisiv ponos nakon natjecanja u Meksiku. Senada Halilčević u šest godina osvojila je dva europska i dva svjetska zlata.

- Ja sam se počela baviti sportom kao tjelesnom aktivnosti i sad od te tjelesne aktivnosti ja sam došla do ovoga - rekla je za HRT.

- Uspjeh mi znači da uvijek možeš imati hrabrost, budućnost - kazao je Domagoj Vujčić.

Svoje umijeće u taekwondou na Čigra Limač Kupu pokazali su najmlađi natjecatelji iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

- Udarati mi je fora i kad se borim onda se cijeli uspušem i uznojim i to mi je nekako, sve odlično - otkrio je Vicko Buljanović.

- Ja sam taekwondo počela trenirati zato što moja sestra to trenira. Kako sam počela više i više trenirati, onda mi je bilo jako lijepo pa sam počela ići na natjecanja - dodala je Iva Čulig.

Više od 600 djece odmjeravalo je snage u najtrofejnijem pojedinačnom sportu u našoj zemlji.

- Taekwondo kao sport je vrlo kompleksan, specifičan. Zahtijeva finu propriocepciju, motoriku i koordinaciju i sigurno ako se netko i ne želi nastaviti baviti taekwondoom bit će mu dobra baza za neki drugi sport - zaključio je Danijel Bursać iz Taekwondo kluba 'Čigra'.

U svojim počecima Čigra Limač Kup bio je zamišljen kao međuklupsko druženje najmlađih članova taekwondo zajednice. Prve godine održavanja okupilo se osamdesetak natjecatelja iz petnaestak klubova Zagreba i okolice. S godinama, natjecanje je prerasno u najveće natjecanje u regiji za djecu početnike, za one s malo iskustva i svih željnih da naprave svoje prve taekwondo korake na tatamiju.

Ono po čemu je Čigra Limač Kup poznat i poseban je i činjenica da svaki natjecatelj na kraju natjecanja kući odlazi s medaljom. Oni najbolji i nagrađeni su, a svaki klub sudionik dobije zahvalnicu za sudjelovanje.

Turnir je poseban i po tome što omogućuje nastup djeci s teškoćama u razvoju da pokažu usvojena znanja i vještine koja vrijedno usvajaju na svakodnevnim treninzima, a kao nagradu dobiju medalju koja im ostaje kao uspomena za cijeli život.

 

Izvor: HRT/Taekwondo klub 'Čigra'

 

Povezane vijesti