Ivan Mikulić po peti put postao europski prvak

Osvajanjem ovoga zlata Ivan si je uvelike povećao šanse da nastupi na paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine

 

Sjajne vijesti dolaze nam iz Rotterdama gdje se održava European Para Championships 2023. Nakon što se u subotu Davor Komar okitio zlatom u paraboćanju, u Hrvatsku dolazi još jedna prva nagrada. Naime, hrvatski paratekvandoaš Ivan Mikulić po peti je put postao europski prvak.

Mikulić je u jučerašnjem finalu, u kategoriji K44 +80kg svladao britanskog predstavnika Matthewa Busha s rezultatom 37:30.

"Osjećaj je odličan. Došao sam u Rotterdam zbog naslova i uspio sam. Ovo mi je peti naslov prvaka Europe i to baš lijepo zvuči. Nije mala stvar osvojiti pet europskih naslova“, izjavio je Ivan nakon još jednog osvajanja naslova europskog prvaka.

U polufinalu Mikulić je bio bolji od Gruzijca Davida Makadzea porazivši ga s 37:5 dok je borba u finalu bila ipak nešto teža.

"Bilo je teško. Bush je viši od mene, veliki je i jak tip. S njim u borbi morate biti pametni. Gubio sam, ali nisam gubio nadu. Ni na sekundu. Malo sam promijenio svoju taktiku i to je pomoglo," istakno je Mikulić.

Prvi put ovaj je Splićanin osvojio naslov prvaka 2011. godine na europskom prvenstvu u Moskvi, drugim se naslovom okitio 2014. godine u Antalyji, da bi dvije godine poslije, svojoj kolekciji dodao zlato s europskog prvenstva u poljskoj Varšavi. Isti je uspjeh ponovio i prošle godine u Manchesteru, kao i sada u Rotterdamu.

 "Nakon svih ovih godina u parataekwondou i još uvijek biti na vrhu, to je stvarno lijep osjećaj,", dodao je zadovoljni Splićanin.

Mikulićev trener Mladen Tomić kazao je kako borba nije bila nimalo laka.

"Bush ima dva metra i 120 kilograma. Nije se lako boriti protiv njega. No, Ivan ga je dobio već treći put", ponosno je rekao Tomić.

Osvajanjem ovoga zlata Ivan si je uvelike povećao šanse da nastupi na paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

"Mislim da sam 99 posto unutra. Stvarno bi se trebalo dogoditi čudo da ostanem bez plasmana za paraolimpijske igre u Parizu, kazao je.

Krajem kolovoza Mikulić će se natjecati na Grand Prixu u Parizu, na kojem će nastupiti 12 najboljih boraca, a zatim ga u rujnu očekuje Svjetsko prvenstvo u Meksiku, te nakon toga još jedan Grand Prix.

"Očekuje nas težak ritam, dosta je natjecanja. Međutim, dobro smo radili i Ivan je spreman. Lista direktnih putnika za Pariz se zatvara na koncu ove godine, a prvih šest boraca osigurat će direktan plasman," dodao je trener sjajnog Splićanina Mladen Tomić.

Ivan će se s bodovima koje mu je donijela titula europskog prvaka popeti na drugo mjesto svjetske rang liste, a cilj mu je na kraju ove godine biti prvi na istoj.

"Na Svjetskom prvenstvu u Meksiku ću također ići po titulu, a moj cilj je na kraju godine biti svjetski broj jedan, premda znam da neće biti lako," kazao je Mikulić.

Hrvatske boje u Rotterdamu branio je i Marko Gračak koji je nastupao u kategoriji do 80 kila. On je na žalost poražen u četvrtfinalu od Britanca Josepha Lanea rezultatom 24 : 13.

Na European Para Championshipsu 2023. sudjeluje 19 hrvatskih predstavnika koji se natječu u šest parasportova.