THE BLIND RUN Humanitarna utrka za bolje sutra slijepih i slabovidnih osoba

Kako bi ovaj projekt polučio što bolje rezultate, točnije, kako bi se skupilo što više novaca od donacija, iz udruge pozivaju sve građane koji su zainteresirani ili koji znaju nekoga tko je zainteresiran, da se pridruži ovom hvalevrijednom događaju

Prizor s utrke, arhiva.

 

Udruga 'Djeca za bolji svijet' povodom obilježavanja dana slijepih i slabovidnih organizira humanitarni projekt THE BLIND RUN 3. Događaj će se održati u nedjelju 15. listopada s početkom u 11 sati, u prostorima bivše vojarne Taborec u Samoboru.

Sam projekt zamišljen je kao utrka/šetnja u kojoj će sudjelovati slijepe i slabovidne osobe, ali i osobe koje nemaju problema s vidom. Oni koje će sudjelovati u utrci trče ili hodaju u paru s partnerom. U slučaju da ni jedna od te dvije osobe nema problema s vidom, jedna osoba mora imati prekrivene oči s povezom za oči koji će dobiti na početku utrke. Partneri će biti vezani konopcem koji će svaki partner uhvatiti za jedan kraj, kako bi se lakše i spretnije mogli snalaziti u prostoru u kojem se kreću.

Cilj projekta je uključiti slijepe i slabovidne osobe u društvo. Potaknuti njihovu ravnopravnost u što više segmenata u društvu. Također, kroz ovaj projekt pokušava se osvijestiti okolinu o problemima s kojima se susreću ljudi koji imaju oštećen vid.

Svi oni koji žele sudjelovati u utrci za kotizaciju mogu donirati određenu svotu novca. Sav prikupljeni iznos donirat će se Hrvatskom savezu slijepih. Prošle godine na taj način prikupljeno je 15.430 kn.

Natjecatelji koji će sudjelovati u utrci mogu birati hoće li krug prehodati ili pretrčati. Cijeli krug dugačak je 800 metara.

Planirano je da natjecateljski dio programa traje sat vremena. Za svaki otrčani krug unutar zadanog vremena, koji otrči jedan par, donira se određeni iznos Hrvatskom savezu slijepih, cijelu utrku pratiti će suci koji će mjeriti rezultate natjecatelja, točnije broj otrčanih krugova pojedinog para.

Za sve one koji bi htjeli sudjelovati u programu, a ne žele se natjecati u trčanju ili hodanju, organizirat će se druge aktivnosti u kojima će moći sudjelovati, kao što su precizno hodanje po poligonu zavezanih očiju, prepoznavanje predmeta, rad s Brailovim pismom, šetnja s psima vodičima, sve s ciljem kako bi društvo lakše prihvatilo i shvatilo problematiku slabovidnih i slijepih osoba.

Iako je cijeli događaj humanitarnog karaktera pa će samim tim svako tko nastupi biti moralni pobjednik, glavni pobjednik utrke bit će onaj par koji unutar sat vremena istrči najviše krugova.

Kako bi ovaj projekt polučio što bolje rezultate, točnije, kako bi se skupilo što više novaca od donacija, iz udruge pozivaju sve građane koji su zainteresirani ili koji znaju nekoga tko je zainteresiran, da se pridruži ovom hvalevrijednom događaju te tako svi skupa kao društvo pomognemo slijepim i slabovidim osobama u poboljšanju kvalitete njihova života.

Svi koji žele sudjelovati na ovoj manifestaciji trebaju se prijaviti, a to mogu učiniti putem ovog linka.

Inače, Udruga 'Djeca za bolji svijet' prvenstveno u cilju ima da se djeca od malena uče prihvaćanju različitosti, stjecanju novih znanja, razvijaju nove vještine, ali isto tako i svakodnevno pomažu drugima. Jednako tako cilj im je djecu poučavati kako da se odgovorno odnose prema prirodi, životinjama i cijelom ekosustavu, kreirajući tako bolji i ljepši svijet oko sebe.

 

Borna Ferdo Vukojević

 

Povezane vijesti