GRAVELMAN ZAGREB 2020 Biciklistička utrka humanitarnog karaktera za Crvene nosove

Zagrebački Bundek će 20. rujna 2020. postati domaćinom, ujedno startom i ciljem, biciklističke utrke humanitarnog karaktera - 'Gravelman Zagreb 2020.', koja je duga 100 kilometara

 

Kako pojašnjava organizator, projekt je proizašao iz tima Segment21 koji je ove godine već organizirao dva vrlo zanimljiva i posjećena brdsko-biciklistička maratona - 'xcm Occupy Samobor' i 'The Capital' u Parku prirode Medvednica.

- Ovoga puta napravljen je odmak od klasičnog brdskog biciklizma ka gravel smjeru, novoj grani biciklizma koja u posljednje vrijeme okuplja sve veći broj pobornika. Osim zadržavanja postojećih ljubitelja ovog sporta, gravel privlači i nove rekreativce koji se ne mogu oduprijeti prednostima koje pruža vožnja u prirodi, a uključuje i cestovne bicikliste koji polako otkrivaju prednosti off-road vožnje. Gravel je u direktom prijevodu s engleskog jezika šljunak, a i to je, uz asfalt, podloga po kojoj se vozi, dakle, tehnički nije zahtjevno. Međutim, gravel je svoju popularnost stekao više karakterom vožnje i povratkom prema nekadašnjim vožnjama s kojima smo svi krenuli - stoji u priopćenju.

- Današnji bicikli usko se segmentiraju za određene discipline, a gravel bicikli su baš ono što smo nekada imali kao djeca, jedan bicikl za sve pustolovine. Makadamske puteve, cestu, dobro utabane zemljane puteve i sve između. U takvim vožnjama dan je mirisao na pustolovinu jer nikada nismo znali gdje ćemo završiti, koliko kilometara ćemo napraviti i kada ćemo se vratiti. Baš taj nesputani osjećaj učinio je gravel izrazito popularnim u posljednjih par godina. Kako bi utrku približili široj populaciji, jer je ona uistinu najbolja platforma za sve koji žele otići na vožnju, a ne znaju gdje, kada i kako - ili samo ne žele ići sami - ekipa iz Segmenta21 izokrenula je već uvriježeni koncept gdje se natjecatelji utrkuju jedni protiv drugih i izmislila potjeru. Pravila su jednostavna - na Gravelmanu svi natjecatelji startaju istovremeno, a s vremenskim odmakom za njima kreće i ekipa lovaca (potjere) čiji je zadatak prestići što više natjecatelja, dok je zadatak natjecatelja doći u cilj ispred vozača potjere ne bi li si osigurali status Gravelmana. Svi koje potjera sustigne mogu nastaviti vožnju, ali pri ulasku u cilj imaju status Finishera, a ne Gravelmana.

Najveći poticaj u što bržem 'prevaljivanju' tih 100 kilometara doprinosi činjenica da za svaki prestignuti kilometar potjere Segment21 donira jednu kunu Udruzi Crveni nosovi, koja ljudima u teškim i kriznim situacijama želi vratiti osjećaj radosti, sreće i optimizma.

- Da bi utrka bila još originalnija, možda će vam izazovnije biti bježati od potjere koju čine naše sportske zvijezde pa će vas tako pokušavati prestići veslački olimpijski pobjednici - braća Sinković, zatim poznati hrvatski biciklist Filip Kvasina te biciklistica, triatlonka, trail trkačica i pobjednica na Europskom prvenstvu WUCA 2019. biciklističke utrke na 12 sati s odvezenih 430 km Maja Marukić, a ostala imena lovaca ćemo objavljivati svakih pet dana do utrke. Kažu da je u dobrom društvu sve lakše, stoga utrku podržavaju i poznata lica iz showbiza poput Renea Bitorajca, Saše Bunete, Marija Valentića i Vedrana Mlikote, a niti naša najuspješnija atletičarka Sandra Perković nije odoljela okušati se u ovom izazovu. Svi oni znojit će se zajedno s vama i pokušati pobjeći potjeri ne bi li, osim osobnog zadovoljstva, izmamili i što više osmijeha na lica potrebitih.

- Stoga budite dio cjelodnevne vožnje za Crvene Nosove popraćene popodnevnim druženjem uz odličnu muziku, no ne zaboravite na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Budite pobjednik od početka, vidimo se na Bundeku - poručuje organizator.

Utrku omogućuju partneri projekta Keindl sport, Zagrebačka pivovara, Zagrebački holding, Radio Antena, Hendrih Feldbauer i drugi.

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti