SDI HRABRI Održan Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci 'Prijateljstvo 2022'

U organizaciji Sportskog društva invalida 'Hrabri' iz Zagreba održan je protekle subote, 22. listopada 2022. s početkom u 9 sati, u Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek' tradicionalni Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci 'Prijateljstvo'

Zajednička fotografija, natjecatelji.

 

Ove godine bila je ponovno prilika da se na jednom mjestu nađu i osnivači SDI-a 'Hrabri', s obilježavanjem sjećanja na jednog od njih - Josipa Petrača, koji je preminuo 26. prosinca 2020. godine. Stoga je na samom početku, na svečanom otvorenju u 10 sati, održana minuta šutnje.

Jedan od osnivača i prvi predsjednik SDI-a 'Hrabri' Ivica Lazić, koji je ulogu predsjednika obnašao punih 20 godina, ove je godine dobio čast svečanog otvorenja turnira 'Prijateljstvo 2022', i to u pratnji drugog osnivača društva - profesora u mirovini Nikole Neralića, kao i sadašnjeg predsjednika Marijana Anića te tajnika Društva Zorana Stojanovića.

Ideja o osnivanju turnira krenula je od Lazića, i to još davne 1969. godine, tako da i turnir slavi 53. obljetnicu, kao i društvo.

- Sportsko društvo invalida 'Hrabri' su u bivšoj Jugoslaviji, a da ne kažem i šire, promicali, prikazivali i htjeli da se ljudi bave sjedećom odbojkom. Godine 1980. bile su Paraolimpijske igre u Nizozemskoj, jer Moskva i Rusija nisu htjeli primiti osobe s invaliditetom. Tako da nas je uzela Nizozemska i mi smo otišli tamo. Tada smo otvorili Paraolimpijske igre, ali ne mogu reći da smo ih i zatvorili, jer se desio incident s njemačkim sucima. Uglavnom, osvojili smo brončanu medalju i s velikim ponosom je se spominjemo iz tih davnih dana - rekao nam je vidno emotivni Lazić.

Na pitanje što mu je značilo biti u sportskoj dvorani, nakon čak 53 godine od osnutka, zacaklile su mu se oči i jedva da je mogao prozboriti.

- Puno. Jako puno. Jer nekoliko godina nisam se uopće ni pojavio, zbog toga jer je došla korona, zatim potresi. Tamo gdje živim, zgrada je za vrijeme potresa pukla i mi stanari iz četiri stana smo svi iseljeni. Trenutno sam još uvijek podstanar, iako bih slobodno mogao reći da sam beskućnik, samo što ipak još uvijek ne spavam u parku na klupi.

Na kraju razgovora je priznao da mu još uvijek srce zaigra kad vidi dečke kako igraju. Najradije bi i on odigrao po još koju utakmicu i sjeo na parket, jer jako se lijepo osjeća sa svojom ekipom na terenu.

- S obzirom na cijelu situaciju, ja imam tek 18 godina - našalio se, rekavši da je ipak teško prebolio koronu, iako se tri puta cijepio po preporuci nadležnih.

Profesor Neralić je također bio ganut zbog cjelokupnog događanja pa se vratio u same početke osnivanja.

- Tada su se osnivala društva u Sloveniji. I početak kod nas je zaista bio težak. Vladalo je veliko nerazumijevanje i nigdje nismo mogli ući s osobama s invaliditetom. Barijera je bilo koliko god hoćete. Nigdje nije bilo rampe u Zagrebu pa čak ni u bolnicama. Krenuli smo jako ozbiljno u rješavanje svih barijera, tako da je SDI 'Zagreb' bio prvi pogon i za slijepe i za amputirce i za paraplegičare, kao i za sve ostale osobe s invaliditetom.

Ujedno je napomenuo da je mogao puno toga napraviti, zahvaljujući svojoj nekadašnjoj poziciji potpredsjednika Društva tjelesnih invalida Grada Zagreba. Svoj profesorski rad započeo je u Topuskom, a nakon godinu dana rada tamo pozvao ga je Medicinski fakultet u Zagrebu da se zaposli u Božidarevićevoj ulici, u Zavodu za ortopedska pomagala Kliničkog bolničkog centra. I tu je započeo raditi s osobama s invaliditetom svih kategorija, a posebno s djecom sa skoliozom. Do mirovine prije 20 godina napisao je 40-ak znanstvenih radova.

Zajednička fotografija, otvorenje.Kao što smo već najavili, na Međunarodnom turniru u sjedećoj odbojci 'Prijateljstvo 2022' nastupilo je šest ekipa: SDI 'Hrabri' Zagreb, Hrvatska, Slovenija, OKI 'Fantomi' Sarajevo, OIK 'Marsonia' Slavonski Brod, OKI 'Banja Luka'.

U A grupi OKI Fantomi postigli su prvo mjesto, Hrvatska drugo, a OIK Marsonia treće mjesto. U B grupi prvo mjesto postigao je domaćin SDI Hrabri, drugo OKI Banja Luka, a treće Slovenija. U polufinalu oko 13,30 sati na A terenu OKI Fantomi pobijedili su OKI Banja Luka s rezultatom 2-0 (25-14, 25-18), a na B terenu SDI Hrabri izgubili su od Hrvatske s rezultatom 0-2 (25-27, 16-25). U 15 sati u borbi za peto i šesto mjesto, OIK Marsonia pobijedila je Sloveniju s rezultatom 2-1 (25-12, 27-29, 16-14), a u borbi za treće i četvrto mjesto OKI Banja Luka pobijedio je SDI Hrabri s rezultatom 2-1 (25-17, 18-25, 15-13). U borbi za prvo i drugo mjesto OKI Fantomi pobijedili su Hrvatsku s rezultatom 3-0 (25-9, 25-20, 25-17).

Prema konačnom poretku klubovi su postigli sljedeće pozicije: 1. OKI Fantomi; 2. Hrvatska; 3. OKI Banja Luka; 4. SDI Hrabri; 5. OIK Marsonia; 6. Slovenija.

- Na turniru je po prvi put učestvovala i reprezentacija Hrvatske, koja će sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu, od 3. do 10. studenog 2022., a te utakmice dobro su joj došle u pripremnom procesu - rekao je tajnik SDI-a 'Hrabri' Zoran Stojanović.

Utakmice su se igrale na dva dobivena seta, u grupi, a u polufinalu i finalu na tri dobivena seta.

Obol svečanom otvorenju došla je dati i Mirela Šikoronja Ivančin iz Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom.

Da podsjetimo, unatoč pandemiji koronavirusa, Međunarodni turnir prijateljstva u sjedećoj odbojci bio je organiziran i 2020. i 2021. godine, iako sa smanjenim brojem sudionika, s ciljem neprekidanja tradicije.

Inače, turnir ima svoju poruku, a to je animirati mlade osobe s invaliditetom, posebno žene, da se uključe u sport i da napreduju do reprezentativnih nastupa na europskim, svjetskim i Paralimpijskim igrama. Ovo mu je već 53. obljetnica.

Turnir je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te uz potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, kao i Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom te različitih sponzora i donatora.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti