SDI HRABRI Međunarodni tradicionalni turnir u sjedećoj odbojci 'Prijateljstvo 2022'

Turnir ima svoju poruku, a to je animirati mlade osobe s invaliditetom, posebno žene, da se uključe u sport i da napreduju do reprezentativnih nastupa na europskim, svjetskim i Paraolimpijskim igrama

Odbojkaši SDI Hrabri.

 

Sportsko društvo invalida 'Hrabri' (SDI 'Hrabri') na čelu s predsjednikom Marijanom Anićem, koji je ujedno ove godine izabran za predsjednika Hrvatskog saveza sjedeće odbojke, organizira u subotu, 22. listopada 2022., od 9 sati do popodnevnih sati, u Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek' u Zagrebu, Kušlanova 59a, Međunarodni tradicionalni turnir u sjedećoj odbojci 'Prijateljstvo 2022.', pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta.

Nastupit će šest natjecatelja: SDI 'Hrabri' Zagreb, Hrvatska, Slovenija, OKI 'Fantomi' - Sarajevo, OIK 'Marsonia' Slavonski Brod, OKI 'Banja Luka' Banja Luka.

Ovaj turnir je važan zbog priprema reprezentacija koje idu na Svjetsko prvenstvo u Sarajevu, u prosincu ove godine. Naime, zbog još uvijek prisutne korone na Istoku, Sarajevo je preuzelo organizaciju Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci za ovu godinu.

Utakmice se igraju na dva dobivena seta u grupi, a u polufinalu i finalu na tri dobivena seta.

Unatoč koronavirusu, Međunarodni turnir prijateljstva u sjedećoj odbojci je bio organiziran i 2020. i 2021. godine, iako sa smanjenim brojem sudionika, s ciljem neprekidanja tradicije koja traje već 50 godina.

Ove godine bit će ponovno prilika da se na jednom mjestu nađu i osnivači SDI-a 'Hrabri', s obilježavanjem sjećanja na jednog od njih - Josipa Petrača, koji je preminuo 26. prosinca 2020. godine.

Turnir ima svoju poruku, a to je animirati mlade osobe s invaliditetom, posebno žene, da se uključe u sport i da napreduju do reprezentativnih nastupa na europskim, svjetskim i Paraolimpijskim igrama.

Da podsjetimo, Sportsko društvo invalida 'Hrabri' osnovano je 21. ožujka 1969., s ciljem okupljanja osoba s invaliditetom svih kategorija, ukazujući im da su sport i rekreacija u funkciji psihofizičke rehabilitacije koja će im pomoći u svakodnevnom životu i radu. Danas ima članove gotovo svih vrsta invaliditeta. Ujedno, među članstvom imaju i višestruke nosioce olimpijskih, svjetskih i europskih odličja i medalja. Najveći broj članova uključen je u sjedeću odbojku, gdje se natječu u Hrvatskoj ligi koja broji dvanaest klubova, kao i na raznim domaćim i međunarodnim turnirima. Uz to, puno članova je i u kuglanju, gdje se natječu u ligi 'zdravih osoba', Druga hrvatska liga Centar.

Društvo 'Hrabri' okuplja članove u sedam klubova u sljedećim sportovima: sjedeća odbojka (muška i ženska ekipa), kuglanje, streljaštvo, stolni tenis, mali nogomet, plivanje i pikado. Najaktivniji klub u sklopu Društva je Klub sjedeće odbojke, koja se redovito natječe u Hrvatskoj ligi, kao i na mnogim domaćim i međunarodnim turnirima.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti