TELEĆA JETRICA NA NAGLO: Vašem jelovniku dodajte nešto nesvakidašnje i dobro se najedite

Ako su vam dosadila klasična mesna jela, spremite teleću jetricu na naglo i iznenadite svoje nepce. Ovu namirnicu liječnici često pripisuju kod anemije  jer sadrži veliku količinu željeza. Osim toga, teleća jetra sadrži velike količine vitamina C i E, ali i važan vitamin B3 i vitamin B12

 

Sastojci:

500 g teleće jetrice

sol

papar

maslinovo ulje

4-5 režnjeva češnjaka

 

Priprema:

Jetricu je potrebno očistiti od žilica i narezati na tanke odreske. Krajevi odrezaka zarežu se na par mjesta kako se jetrica ne bi uvrnula tijekom prženja. Dijelove koji su deblji malo nožem zarežite po vrhu. 

U tavu se ulije maslinovo ulje toliko da prekrije dno. Jetricu staviti na tavu i pržiti na srednje jakoj vatri s malo odignutim poklopcem. Jetricu peći sa svake strane dvije minute. Kad jetrica bude gotova, izvaditi je i staviti na tanjur, a zatim ju treba začiniti solju i paprom. Na jetricu se začini stavljaju na kraju kako se ne bi stvrdnula tijekom kuhanja.

U istu tavu doda se češnjak nasjeckan na listiće. Pržiti sve dok češnjak ne zamiriše i ne počne rumeniti. Umak se malo popapri zatim se doda 2-3 žlice vode. Kada umak prokuha maknuti ga s vatre. Jetricu prelijte umakom i prženim češnjakom te poslužite uz prilog po želji.

 

In-portal