MOSTARSKI PEKSIMETI: Najukusnije jelo zapadne Hercegovine

Sigurno se slažete da je hrana iz bakine kuhinje ona najukusnija, a fine starinske delicije razveselit će svako nepce. Ako ste se zaželjeli starih dobrih okusa napravite ukusne mostarske peksimete i razveselite svoje ukućane

 

Sastojci za tijesto:

 -0,5 dl ulja

-180 g jogurta

-pola žlice soli

-1 prasak za pecivo

-500 g brašna (tip 400)

-2 jaja

Još:

-suncokretovo ulje za prženje

Po želji:

poslužiti uz pršut i sir

 

Priprema:

U zdjelu umutiti jaja pa dodati ulje i jogurt te miješati dok se smjesa ne izjednači. Zatim prosijati brašno i prašak za pecivo te dodati sol. Postupno dodavati brašno i mutiti, pa nakon toga dodati i ostatak brašna. Tijesto treba biti mekano.

Smjesu ostaviti da se odmara 10 minuta. Nakon toga dobivenu smjesu razvaljati po podlozi koja je predhodno pobrašnjena. Prilikom razvijanja tijesta potrebno je malo zasipati brašnom.

Tijesto razviti na veličinu od pola centimetra, a nakon toga ga izrezati u oblik po želji.

Peći na dobro zagrijanom ulju, kada dobiju zlatnu boju s jedne okrenite ih na drugu stranu. Kada peksimeti budu gotovi stavite ih na salvetu da se upije višak masnoće.

Ostaviti ih da se hlade 5 minuta. Poslužite ih uz pršut i sir ili što već volite.

Napomena: Peksimeti moraju biti napuhani i šuplji iznutra.

 

In-portal