Cheesecake s gin tonikom: Osvježavajući recept za vruće ljetne dane

Riječ je o kolaču osvježavajućeg voćnog okusa s čašicom gin tonica kao dodatkom njegovoj kremastoj strukturi

 

Gin tonik nastao je u 17. stoljeću. Ovo osvježavajuće alkoholno piće izmišljeno je u Nizozemskoj, a njegov  izumitelj je  kemičar doktor Franciscus Sylvius. On je zapravo tražio lijek koji bi pročistio krv kod otkazivanja bubrega. Nazvao ga je  genever, što na francuskom znači borovnica, jer je koristio neutralne pšenične alkohole obogaćene borovnicom. Ovo alkoholno piće danas je poznato diljem cijelog svijeta.

Sastojci :

1 mješavina Dolcela cheesecake

120 g mljevenih poprženih lješnjaka

40 g zobenih pahuljica

3 žlice meda

100 g maslaca

500 ml grčkog jogurta

250 g sira mascarponea

1  Limun šećer

50 ml gin tonica

Za žele :

1  puding malina

300 ml vode

1 mljevena želatina

300 g malina

160 g šećera

 

PRIPREMA :

U zdjelu se doda mješavina za podlogu, mljeveni prženi lješnjaci i zobene pahuljice.U sve se ulije 4 do 5 žlica vode i dobro promiješa. Nakon toga doda se rastopljeni maslac i tri žlice meda, pa se još jednom sve izmiješa. Smjesu treba rasporediti po kalupu koji je prethodno premazan uljem. Staviti na hlađenje 20 minuta.   

Dok se podloga hladi potrebno je napraviti žele. Napravi se tako da se prašak za puding od malina pomiješa sa šećerom te se doda pet žlica vode. Ostalu vodu ulite u lonac i zagrijte, dodajte prethodno pripremljeni puding. Kada sve zavrije, maknuti sa vatre i izliti u drugu posudu da se hladi na sobnoj temperaturi. U drugu posudu staviti mljevenu želatinu i vodu, pomiješati, te pustiti da želatina nabubri. 

U treću zdjelu staviti maline, te ih pomiješati sa šećerom. Pirjati na laganoj vatri dok ne omekšaju. Kada maline omekšaju u njih dodati želatinu koju ste prethodno pripremili.Kad se želatina otopi sve zajedno umiješajte u puding.

Napravite smjesu za kremu. Napravit ćete je tako što ćete u zdjelu dodati prašak za pripremu cheesecake kreme, grčki jogurt, limunov šećer, mascapone sir i gin tonic, sve dobro miksati mikserom dok se sastojci ne sjedine. Kremu podijeliti na pola. Jedan dio premazati preko podloga pa na nju prelite pripremljeni puding. Na puding nanesite drugi dio kreme i poravnajte. Ostavite kolač da se hladi u frižideru dva sata. Poslužite narezano na kocke.

 

In-Portal