I znanost može biti fora: Stolne lampe uskoro bi mogao zamijeniti kelj, da dobro ste pročitali!

"Naša vizija je napraviti biljku koja bi funkcionirala kao stolna lampa - lampa koju ne trebate uštekati u utičnicu", izjavio je profesor Michael Strano

 

Što kelj, špinat, krijesnice i sobna svjetiljka imaju zajedničko? Uskoro će svi oni svijetliti u mraku!

Naime, istraživači na MIT-u pokušavaju pomoću enzima uzetih iz krijesnica, luciferaza, napraviti biljke koje svijetle u mraku. Na pitanje zašto to rade, odgovorili su jednostavno - zato što i znanost može biti fora!

Onaj dulji i svakako dosadniji odgovor ima veze sa očuvanjem energije. Biljke u koje bi se stavljao ovaj enzim bi zapravo mogle zamijeniti sobnu rasvjetu, a to su: rikola, špinat, kelj te ljekovita potočarka. Planovi o svjetlećim biljkama sežu sve do krošnji drveća koje bi u budućnosti mogle zamijeniti uličnu rasvjetu, javlja Tech Crunch.

"Naša vizija je napraviti biljku koja bi funkcionirala kao stolna lampa - lampa koju ne trebate uštekati u utičnicu", izjavio je profesor Michael Strano te dodao kako energija zbog koje bi biljka svjetlila dolazi iz samog njezinog metabolizma.

Tim je zasad uspio napraviti da biljka svijetli tek tri i pol sata, no enzimi koje daju biljci su navodno tek jedna tisućina onoga što trebaju dobivati.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti