TRILEĆE : Ukusan i sočan recept koji ćete sigurno obožavati

Koliko je mlijeko zdrava namirnica znamo svi, a upravo zbog toga je neizostavan prehrambeni proizvod svih kućanstava. Svojstva koja mlijeko ima uvelike su korisna i važna za čovjekovo zdravlje, ali i funkcioniranje organizma općenito

 

Mlijeko je  izvor minerala i vitamina, a upravo zbog toga piju ga svi, od onih najmlađih do najstarijih. Ovaj prehrambeni proizvod bogat je vitaminima B kompleksa, ali i magnezija, fosfora te kalcija koji je zadužen za rast i gustoću kostiju. 

Donosimo vam recept na bazi mlijeka uz koji ćete uživati u svakom zalogaju.

Sastojci :

-6 jaja
-300 g šećera
-2 vanilin šećera
-200 g brašna
-200 g griza
-1 prašak za pecivo
-prstohvat soli

 Za preljev :

 

-500 ml mlijeka
-1 l slatkog vrhnja
-150 g mlijeka u prahu
-300 g karamela

Priprema: Potrebno je razdvojiti bjelanjke od žumanjaka.  Potom bjelanjke, uz prstohvat soli te postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera, čvrsto umutiti.  Kada sve to dobro sjedinimo dodati jedan po jedan žumanjak i griz. Sve zajedno miješati i postepeno dodavati brašno, koje smo prije toga pomiješali s praškom za pecivo.

Dobivena smjesa se ulije u tepsiju obloženom papirom za pečenje. Zapeći 20 -25 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što se biskvit malo ohladi, potrebno ga je nožem izbušiti na više mjesta. U tepsiju se izlije pola slatkog vrhnja, a na njega se doda biskvit. Ostavite da stoji oko 10 minuta. Nakon toga staviti mlijeko na laganu vatru i u njemu rastopiti mlijeko u prahu pa u to dodati hladno slatko vrhnje i izmiješati. Gornji se dio premaže karamelom i stavi u hladnjak da se ohladi. Kolač se izreže na kocke i tako poslužuje.

 

In-portal