Dočekajte Božić sa zdravim kolačima, a mi donosimo recepte za one najukusnije

Dolazak božićnih blagdana vrijeme je zajedništva i veselja, ali i bogate blagdanske trpeze. Mnogi od nas u to vrijeme pretjeraju i nakupe višak kilograma, no postoji rješenje. Umjesto klasičnih masnih i nezdravih kolača pripremite zdravije verzije, pogodne i za osobe na dijeti.

Ako ne želite biti tako radikalni, pripremite dio kolača u klasičnom stilu, a dio po našim receptima, koji će sigurno naći poklonike u vašoj okolini.

1. Polumjeseci od vanilije i badema

Sastojci:
šalica mljevenih badema
¾ šalice nerafiniranog šećera
1 1/3 šalice integralnog brašna
1 šalica bijelog brašna
¾ šalice hladno prešanog suncokretovog ili kokosovog ulja
¼ šalice vode
1-2 žličice prave vanilije

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Sameljite šećer i bademe, pomiješajte ih s brašnom i mrvom soli, dodajte ulje, vodu i vaniliju.
Oblikujte tijesto u polumjesece s debljom sredinom i tanjim završecima. Stavite ih na podmazani lim i pecite 12 do 15 minuta, dok lagano ne posmeđe.
Po želji ih pospite nerafiniranim šećerom u prahu.

2. Kuglice od kokosa i grožđica

Sastojci:
1 šalica grožđica
¼ šalice badema
¼ šalice sirovih bučinih sjemenki
1/5 šalice sirovih suncokretovih sjemenki
2 žlice kakaa
4 žlice kokosovog brašna
pola žličice vanilije

Priprema:
Namočite bademe i sjemenke u vodi preko noći. Nakon toga ih osušite i dobro izblendajte u mikseru ili blenderu.
Dodajte grožđice, kakao, vaniliju i kokos te opet sve izblendajte u čvrstu gustu smjesu.
Od smjese formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokos.

3. Veganski čokoladni tartufi

Sastojci:
240 grama veganskog kremastog sira
2 šalice nerafiniranog šećera u prahu
2 šalice tamne čokolade
mljeveni badem, orah ili kokosovo brašno (opcionalno)

Priprema:
Stavite sir u blender. Šećer polagano dodajte u sir dok ga blendate.
Zatim u smjesu sira i šećera dodajte čokoladu, koju ste prethodno otopili. Sve to dobro izradite u blenderu dok ne dobijete gustu, jednoličnu smjesu.
Pustite da smjesa odstoji u hladnjaku dva sata.
Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos, orah ili badem. Zatim ih ponovno stavite u hladnjak.

4. Čokoladni zobeni kolačići

Sastojci:
2/3 šalice javorovog sirupa
¼ šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
5 žličica kakaa
1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
½ šalice maslaca od kikirikija
1 šalica zobenih pahuljica
1 žličica prave vanilije

Priprema:
Na laganoj vatri miješajte javorov sirup, ulje, kakao i cimet. Pustite da ključa tri minute, neprekidno miješajući.
Maknite s vatre i dodajte maslac od kikirikija, zob i vaniliju i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Žlicom oblikujte kolačiće, a zatim ih pustite da se ohlade.
Maslac od kikirikija možete pripremiti i sami. Sve što vam je potrebno je 55 grama neslanih prženih kikirikija i 2,5 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja ili meda.
Sve  to izblendajte u glatku pastu, po potrebi dodajte još ulja da se smjesa lakše maže.

5. Medenjaci od integralnog brašna

Sastojci:
šalica integralnog brašna
2/3 šalice raženog brašna
1/3 šalice meda
1/3 šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
korica limuna
½ žličice sode bikarbone
cejlonski cimet
klinčić u prahu
kardamom
Priprema:
Zagrijte i miješajte med i ulje tek toliko da se sjedine.
Zamijesite sve sastojke, zamotajte ih u plastičnu vrećicu, te ostavite u hladnjaku najmanje dva sata, ali najbolje jedan dan.
Oblikujte kolačiće i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 15 do 20 minuta.
Možete ih preliti čokoladnom glazurom. Kardamon možete zamijeniti muškatnim oraščićem.

6. Kolačići od đumbira

Sastojci:
pola šalice nerafiniranog šećera
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica cejlonskog cimeta
½-1 žličice sode bikarbone
pola šalice melase
½ šalice sojina mlijeka
2 i pol šalice integralnog brašna
malo soli

Priprema:
Promiješajte šećer, đumbir, cimet, sodu i sol. Dodajte melasu i sojino mlijeko te dobro izmiksajte. Na kraju, stalno miješajući s mikserom, dodajte brašno.
Tijesto razvaljajte po pobrašnjenoj površini. Poželjno je da bude što tanje da kolačići budu hrskaviji.
Oblikujte kolačiće i stavite ih u pobrašnjeni i podmazani lim te pecite na 175 stupnjeva oko 20 minuta.
Pustite ih da odstoje pet minuta, a zatim ih prebacite u zdjelu.

7. Talijanski božićni kruh

Sastojci:
½ šalice tople vode
2 čajne žlice suhog kvasca
¼ žličice šafrana
½ šalice sojinog mlijeka
¼ šalice nerafiniranog šećera u prahu
3 žlice maslinovog ulja
¼ žličice mljevenog anisa
2 žličice prave vanilije
1 žličica pravog ekstrakta badema
malo soli
1 i pol šalice integralnog brašna
1 šalica bijelog brašna
¼ šalice pšeničnih klica
½ šalice grožđica
½ šalice sušenih marelica
opcionalno: ½ šalice prženih badema ili pinjola

Priprema:
Ostavite šafran i kvasac u toploj vodi desetak minuta.
U vruće sojino mlijeko dodajte šećer i ulje, promiješajte. Kad se mlijeko ohladi, dobro ga promiješajte s mješavinom vode, šafrana i kvasca.
Dodajte koricu limuna, anis, vaniliju, ekstrakt badema, sol, klice i šalicu brašna te sve sastojke dobro izradite mikserom.
Izvadite tijesto iz posude na stol, dodajte suho voće i mijesite na pobrašnjenoj površini s nauljenim rukama  5 do 10 minuta.
Stavite tijesto u lagano podmazanu posudu, pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena.
Zatim ga premjestite i stavite do polovice namašćenog kalupa.
Pokrijte ubrusom i ostavite neka odstoji oko 20 minuta kako bi se ponovno diglo.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta. Kolač nakon pečenja izvadite iz kalupa i ohladite.

8. Veganska orehnjača

Sastojci:
250 grama integralnog brašna,
250 bijelog brašna
1 dcl hladno prešanog maslinovog ulja,
1 žličica soli i 2 žličice nerafiniranog šećera,
2-3 dl sojinog mlijeka,
1 svježi kvasac

Nadjev:
250 grama mljevenih oraha
180 grama nerafiniranog šećera,
sojino mlijeko

Priprema:
U šalicu stavite dvije žličice šećera, izmrvite kvasac, prelijte toplim mlijekom i ostavite na toplom mjestu. Umiješajte dobivenu smjesu u brašno.
Dodajte sol, šećer, ulje, limun i sojino mlijeko prema potrebi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže.
Napravite nadjev od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom i dodajte šećer. Kad se tijesto udvostruči, razvaljajte ga na debljinu od 1 cm.
Tijesto napunite nadjevom, savijte u roladu, stavite u nauljeni lim i pustite da se diže još oko 30 min.
Pecite 30 minuta na 200°C. Umjesto oraha možete koristiti i mak, rogač ili čokoladu.

9. Kolač od višanja i prosa

Sastojci:
400 grama prosa
1 l soka od jabuka
3 vrećice agar agara
500 grama višanja
200 grama nerafiniranog šećera

Priprema:
Skuhajte proso u soku od jabuke. Ako smjesa postane pregusta, dodajte još malo soka ili vode. Istresite u posudu za pečenje kolača i poravnajte. Posložite višnje i prelijte ih zaslađenim agar agarom.
Višnje možete zamijeniti drugim voćem poput kivija, breskvi, jagoda, borovnica, malina ili kupina.
Da bi vaši kolači bili zdraviji, slijedite ove jednostavne savjete:

Margarin zamijenite kokosovim uljem, a rafinirana biljna ulja hladno prešanim.
Bijeli šećer nadomjestite nerafiniranim smeđim šećerom ili stevijom, medom, melasom, javorovim ili agavinim sirupom.
Umjesto jaja upotrijebite lanene sjemenke s vodom, banane, jogurt, kupovne nadomjestke za jaja, kukuruzni  ili krumpirov škrob.
Jedan dio bijelog brašna u receptu (od 30 do 50%) zamijenite brašnom od cjelovitih žitarica.

Izvor: alternativa-za-vas