Tijekom siječnja svi luduju za detoksom organizma pa i mi donosimo jedan recept

Naše tijelo ima svoj način čišćenja organizma, tako da dio toksina svakodnevno izlučujemo putem stolice ili urina. No putem detoksikacije ubrzavamo proces čišćenja i omogućujemo našem tijelu da se u potpunosti oslobodi ovih loših tvari koje ga uništavaju, kako bi se zaštitili od bolesti i ojačali naš imunitet

Zeleni smoothie, ilustracija.

 

Prvo i osnovno, najbolji detoks organizma nije ništa drugo nego pravilna prehrana i zdrav stil života. Ako se općenito hranite zdravo, ne prema subjektivnoj procjeni koja je često pogrešna, već prema smjernicama pravilne prehrane dodatno prilagođene vama, tada vam ne trebaju posebni detoksi.

Za one koji su ipak malo grešni, donosimo osnovne smjernice.

Za početak, pijte više vode i nezaslađenih biljnih čajeva, a kada govorimo o detoksu, prvi izbor je zeleni čaj. Pripravak zelenog čaja možete napraviti u kombinaciji organskog komorača, zvjezdastog anisa, kardamoma, kurkume i korijandera - pronaći ćete svježinu potrebnu za čišćenje i dobar osjećaj.

Želite li hladan napitak, uz jednostavan recept koji sadrži limun, đumbir i tinkturu koprive potaknut ćete čišćenje organizma i stimulirati probavu. Jedite više kratko kuhanog zelenog povrća, birajte bogata povrtna variva s cjelovitim žitaricama i mahunarkama uz dodatak lanenih sjemenki, hladno prešanih ulja i začina kao što su đumbir i chili.

Ograničite unos kofeina, ali to ne znači da ga morate u potpunosti eliminirati. Kofein može biti poticaj za mentalni fokus i energiju ako se ograniči na manje od 300 miligrama dnevno. Velika šalica kave ima oko 150 miligrama kofeina, tako da su to otprilike dvije manje šalice dnevno.

Izbjegavajte alkohol, preskočite šećer i niskokalorične zaslađivače, izbacite prerađenu hranu, preznojite se, naspavajte se, boravite na otvorenom, šetajte barem pola sata dnnevno.

Napravite si detoks smoothie, a sastojci su: 60 g špinata, 70 g kelja, 2 celera, 1 zelena jabuka, 150 g banane, 230 ml bademovog mlijeka, 1 žlica naribanog svježeg đumbira, 1 žlica chia sjemenki, 1 žlica meda.

 

In Portal

 

Povezane vijesti