Ministar Mrsić uručio nagrade poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom

Ministar rada i mirovinskog sustava napomenuo je da su lani zaposlene 1744 osobe s invaliditetom, što je najviše dosad, a novi zakon bi trebao omogućiti otvaranje čak 200.000 radnih mjesta za tu kategoriju zaposlenika u koju ulaze, uz osobe s invaliditetom, i osobe s različitim stupnjevima tjelesnog oštećenja


 Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsića uručio je danas nagrade "Ključna razlika" poslodavcima koji potiču zapošljavanje ranjivih skupina, s posebnim naglaskom na osiguravanje jednakih šansi u zapošljavanju i uvjetima rada na temelju dobi, spola, invaliditeta i pripadnosti nacionalnim/vjerskim manjinama.

Mrsić je pritom naglasio da treba uložiti dodatne napore kako bi se unaprijedio položaj žena, kojih je još uvijek premalo na rukovodećim mjestima, kao i položaj osoba s invaliditetom, čijem bi većem zapošljavanju trebao pridonijeti novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju, koji uvodi kvotno zapošljavanje za tu kategoriju budućih zaposlenika.

Mrsić je napomenuo da su lani zaposlene 1744 osobe s invaliditetom, što je najviše dosad, a novi zakon bi trebao omogućiti otvaranje čak 200.000 radnih mjesta za tu kategoriju zaposlenika u koju ulaze, uz osobe s invaliditetom, i osobe s različitim stupnjevima tjelesnog oštećenja.

Nagrada za opću ravnopravnost, odnosno ravnomjernu zastupljenost svih skupina zaposlenika, ove je godine dodijeljena Plivi Hrvatska, a za ravnopravnost osoba s invaliditetom, u kojoj su i vlasnici i zaposlenici osobe s invaliditetom, tvrtki Act Konto d.o.o. Nagrada za ravnopravnost spolova dodijeljena je tvrtki Ernst&Young dok je nagrada za dobnu ravnopravnost pripala tvrtki Ciklopea d.o.o.

Nagrade dodjeljuju Institut za razvoj tržišta rada, portal MojPosao.net, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnim manjina.

Mrsić je izrazio zadovoljstvo što su se među nagrađenima prvi put našli i mali poslodavci koji u svojoj poslovnoj politici sve više prepoznaju i prihvaćaju različitost kao šansu koja može unaprijediti njihovu tvrtke.

Govoreći o rezultatima mjera aktivne politike zapošljavanja Mrsić je kao posebno uspješnu naveo mjeru zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (tzv. volontiranje za 1600 kuna), kroz koju je zaposleno 18.000 mladih. Oko 60 posto mladih je nakon godine dana dobilo stalni posao, a među njima više od 70 posto ostalo je kod istog poslodavca u realnom sektoru.

Zadovoljavajuće rezultate pokazala je u prvih šest mjeseci i mjera samozapošljavanja kroz koju se zaposlilo 2.540 osoba, a Mrsić očekuje da će se taj broj do kraja godine udvostručiti.

Iako se ne radi o velikom broju zaposlenih, u prvih šest mjeseci posao je pronašlo i 350 osoba iznad 50 godina, a budući da se radi o teško zapošljivoj skupini svako takvo radno mjesto je dobitak, ocijenio je Mrsić.

Hina
 

 

Povezane vijesti