Ministar Mrsić: Onemogućit ćemo dobivanje invalidskih mirovina na nezakonit način

Ministar rada i mirovinskog sustava je podsjetio i na 'aferu Rubala‘ u kojoj je dokazano da su se mirovine dobivale podmićivanjem liječnika vještaka. Stoga je u njegovu ministarstvu ustrojen poseban sektor kroz koji će sve invalidske mirovine prolaziti kroz filter

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas u Hrvatskom saboru kako se dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju sustav želi "očistiti" od onih koji tamo ne pripadaju te onemogućiti da se invalidske mirovine dobivaju na nezakonit način.
"Potrebno je načiniti sustav koji bi onemogućavao one koji pokušavaju do mirovine lažnom dokumentacijom", pojasnio je Mrsić podsjećajući kako u Hrvatskoj imamo 25 posto invalidskih mirovina.

Nisu naši građani toliko bolesni, rekao je ministar rada dodajući međutim kako se ta priča treba gledati i kroz činjenicu da je privatizacija ljude tjerala u invalidsku mirovinu iako to nisu željeli.

Mrsić je podsjetio i na ‚aferu Rubala‘ u kojoj je dokazano da su se mirovine dobivale podmićivanjem liječnika vještaka.

Stoga je u Ministarstvu rada ustrojen poseban sektor kroz koji će sve invalidske mirovine prolaziti kroz filter.

"U slučajevima kada imamo sumnje na stjecanje prava temeljem lažne dokumentacije možemo obustaviti isplatu mirovina", rekao je.

Napomenuo je i kako su pokrenuti postupci unutar samog sustava jer se pokazalo da je u HZMO-u nprimjeren broj tjelesnih invalida.

"Osobe s tjelesnim oštećenjem i invalidskom mirovinom ići će na reviziju svake tri godne kako ne bi propustili u sustav one koji pokušavaju loviti", najavio je Mrsić.

Uspostavlja se, kazao je i Centar za medicinsko vještačenje za slučajeve gdje postoji sumnja da je dokumetacija nevjerodostojna.

"Želimo da se vještači na jednak način, a to bi se trebalo realizirati kroz jedinstveno tijelo vještačenja", pojasnio je.

Cilj nije, kako je rekao, ulaziti u revizije svih invalidskih mirovina jer je to nemoguće. "Želimo da sustav učinkoviti reagira na slučajeve kad postoji sumnja da je invalidska mirovina stečena na nezakonit način", pojasnio je ministar Mrsić dodavši kako mjere nisu usmjerene ni na jednu skupinu invalida.

Hina

Foto: PIXSELL