ELLIE SIMMONDS Slavna parasportašica poziva roditelje da posvoje dijete s invaliditetom

Želim stvoriti pozitivnu promjenu za djecu, dakle da ne brinu o tome kako izgledaju. Da nisam patuljastog rasta i osoba s invaliditetom, ne bih bila tu gdje jesam danas. Stvarno je važno da slavimo naše razlike, kaže Ellie

Ellie Simmonds

 

- Više ne nosim ovu veliku tajnu sa sobom - rekla je peterostruka osvajačica paraolimpijske zlatne medalje Ellie Simmonds nakon što je, ovog lipnja, otkrila da je usvojena kao beba.

Prije nego se povukla iz profesionalnog sporta nakon Paraolimpijskih igara u Tokiju 2021., Ellie je bila primjer ustrajnosti i izdržljivosti, čvrsto građena i mentalno i fizički. Stekla je zavidan ugled u javnom i sportskom životu.

Važno je to napomenuti, taj ugled, jer Ellie sada koristi svoj glas i iskustvo kako bi osvijestila postojanje djece s invaliditetom u sustavu usvajanja.

- Odlučila sam da je vrijeme da pronađem svoju rođenu majku - kazala je Ellie u dokumentarcu ‘Finding My Secret Family’. 

- Posvojenje i invaliditet su nešto o čemu se ne govori previše, i htjela sam upotrijebiti svoj glas da započnem razgovor o tome.

Ellie ima patuljasti rast, koji se službeno opisuje kao ‘ograničen rast', stanje karakterizirano neobično niskom visinom.

- Shvatila sam da još uvijek postoji ideja da ljudi žele 'savršenu' bebu. Kada su u pitanju djeca s invaliditetom, potrebno je uzeti u obzir mnogo čimbenika, uključujući vrijeme i novac potrošen u bolnici. Kao rezultat toga, djeca s teškoćama u razvoju puno su duže u sustavu skrbi. Ali kada imate dijete s teškoćama, nagrade su nevjerojatne. Mijenjate nečiji život, dajete mu ljubav. Dijete je dijete, bez obzira na zdravstveno stanje.

Ellie je odrasla u Walsallu u West Midlandsu kao jedno od petero djece. Još u ranom djetinjstvu roditelji su joj otkrili da je posvojena.

- Ja sam iz velike obitelji, imam tri sestre i jednog brata. Dakle, ja bih voljela imati djecu. Volim biti u njihovoj blizini. Ako svoje dijete možete odgajati s ljubavlju i pružiti mu prilike, onda je to neopisivo iskustvo - kazala je Ellie.

Njezin je optimizam privukao pažnju šire javnosti u kampanji marke igračaka Furby, koja potiče djecu da prihvate svoju individualnost i različitost.

- Došlo je do velike promjene u načinu na koji se gleda na osobe s invaliditetom u proteklih nekoliko godina, ali još puno toga moramo učiniti. Želim stvoriti pozitivnu promjenu za djecu, dakle da ne brinu o tome kako izgledaju. Da nisam patuljastog rasta i osoba s invaliditetom, ne bih bila tu gdje jesam danas. Stvarno je važno da slavimo naše razlike - zaključila je Ellie.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti